В останньому дослідженні Національного банку говориться, що в 2018 році найчастіше шахраї збували підроблені гроші у фаст-фудах, магазинах і на заправках. Це означає, що українцям треба бути на чику в цих закладах і стежити за готівкою, щоб не підхопити в свій гаманець фальшивку.

І хоча гроші досить часто підробляють, в НБУ відзначили прогрес в частині боротьби з шахрайством. Так, за даними регулятора, кількість підроблених гривневих банкнот в 2018 році скоротилася на 30%, а сума — на 41%. У Нацбанку підкреслюють, що в Україні залишилося мізерно мало фальшивок: у 2017 році було 3,3 штуки на мільйон справжніх гривневих банкнот, а в 2018-му стало вже 2,5 штуки. В Європі їх зараз набагато більше – відразу 27 підробок на мільйон оригіналів.

Експерти не люблять коментувати успіх євровалюти у фальшивомонетників, хоча варіанти можуть бути дуже різні: обертається в більшій кількості країн, тому звертає на себе більше уваги; дає більш широкі можливості по збуту фальшивок; має велику цінність, завдяки високому курсу до більшості світових валют і гривні в тому числі; банкноти технологічно гірше захищені.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Втім, в нашій країні люди більше звикли до долара. І навіть, коли намагаються щось фальсифікувати, то найчастіше намагаються відтворити саме його. Це підтверджується свіжою нацбанківською статистикою: 78% всіх виявлених в 2018 іноземних фальшивок – це імітація американської валюти. Євро з великим відставанням опинився на другому місці – 17%. Ще рідше умільці "малюють" рублі, швейцарські франки і англійські фунти стерлінгів.

Ну якщо злочинці все-таки беруться за кустарний друк грошей, то найчастіше віддають перевагу великим номіналам: 100 доларів, 50 і 200 євро, 5 000 російських рублів. Наші гроші, до речі, також підробляють по-крупному: на першому і другому місці рейтингу гривневих фальшивок влаштувалися 500 грн і 100 грн.

Нагадаємо, як розпізнати фальшиві інтернет-магазини і банківські повідомлення.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що популярний банк "заблокував" карти українців.

Також портал "Знай.uа писав, як не втратити гроші через шахраїв.