Медична реформа є найбільш обговорюваною в Україні – вона стартувала в 2018 році і буде впроваджуватися поступово до 2020 року.

Почалося все з первинної ланки медицини, в результаті якої більшість проблем зі здоров'ям жителів нашої країни будуть вирішуватися сімейними лікарями. Але для цього необхідно підписати з ним декларацію. Зробити це можна, обравши лікаря за власним бажанням, прийшовши до нього з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Лікаря можна вибрати абсолютно будь-якого, незалежно від прописки або місця проживання. Єдина причина, по якій медик може відмовити у підписанні декларації – якщо кількість пацієнтів досягла максимуму (для терапевта - 2000, для сімейного лікаря - 1800, для педіатра - 900).

Варто відзначити, що лікарі зацікавлені в деклараціях навіть більше, ніж пацієнти, оскільки за кожну з них вони отримають 370 гривень на рік, а також коефіцієнти для літніх людей і дітей.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

В 2019 починається реформа другої ланки, в ході якої планується розширити перелік безкоштовних послуг деякими діагностичними. Схема буде гранично простою: пацієнт приходить до лікаря на прийом і отримує направлення на діагностику, при необхідності. Сплачувати не доведеться:

  • 54 послуги з обстеження поширених хвороб внутрішніх органів та онкології;
  • 12 аналізів, за винятком загального аналізу крові, рентгена і мамографії;
  • 6 ультразвукових досліджень;
  • кардіограму;
  • кілька видів біопсії;
  • видалення новоутворень;
  • ендоскопічні дослідження;
  • операції одного дня.

Крім того, зміни чекають і на програму "Доступні ліки" – список ліків залишиться колишнім, однак отримати їх буде простіше. Рецепти будуть електронними та ознайомитися з ними можна буде у будь-якій аптеці України, з якою Національна служба здоров'я підпише договір.

У МОЗ також зазначають, що швидка приїде на виклик навіть до тих, хто не підписав договір з лікарем, однак візити в лікарню, навіть на консультації, стануть платними. Вартість всіх заходів кожна лікарня буде призначати індивідуально, при узгодженні з міською владою.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що Уляна Супрун анонсувала масштабні зміни в області рецептів та історій хвороб.

Як повідомляв портал "Знай.uа": кожен українець може оскаржити неправомірне рішення і отримати компенсацію, якщо його здоров'ю завдали шкоди.

Також "Знай.uа" писав, що лише за один тиждень жителі нашої країни тричі зіткнулися з гострою інфекцією.