Українці можуть не виплачувати щомісячні комісії по банківським кредитам, якщо вони не мають прямого відношення до позик.

Таку правову позицію видав Верховний суд (у складі суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду) по справі №666/4957/15-ц.

Справа стосувалася суперечки між ПриватБанком та іпотечним позичальником: чоловік відмовлявся платити комісію, яка у договорі називається "за надання фінансового інструменту".

ПриватБанк
ПриватБанк

0,2% від суми кредиту - така комісія нараховувалася щомісяця. Виходило $84, виходячи з суми кредиту: він був наданий людині в розмірі $42 тис. в березні 2007 року. Після довгих виплат тіло кредиту скоротилося до $16,5 тис. Однак сума заборгованості виявилася набагато більшою через нараховані відсотки, комісію, пені — всього $31,2 тис.:

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  • заборгованість відсотками склала $6,3 тис.,
  • за комісіями — $2,96 тис.,
  • за пенею — $7,4 тис.

Згідно з висновком Верховного суду - щомісячна комісія Приватбанку незаконна, оскільки не пов'язана безпосередньо з наданням кредиту. Він уклав, що дії Приватбанку були протизаконними.

ПриватБанк
ПриватБанк

"Банки не мають права встановлювати платежі, які споживач має сплатити на користь банку за дії, які банк здійснює на власну користь (ведення справи, договору, облік заборгованості споживача тощо). Або за дії, які споживач здійснює на користь банку (прийняття платежу від споживача тощо), або які вчиняє банк або споживач з метою встановлення, зміни або припинення правовідносин (укладення кредитного договору, внесення змін до нього, прийняття повідомлення споживача про відкликання згоди на кредитного договору і т. п.)". йдеться в правовій позиції ВС

Крім того, у Верховному суді зазначили, що Приватбанк не мав права продовжувати нарахування відсотків за кредитом, після того, як зажадав достроково повернути іпотеку. Оскільки автоматично закінчується термін кредитного договору.

Приватбанк
Приватбанк

Старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець прокоментував UBR.ua ситуацію:

"В теорії, банк повинен повернути все, що людина заплатила за незаконну комісії. Але, швидше за все, відбудеться перерахунок: переплату зарахують в тіло кредиту. Скоротиться сума боргу. Такі постанови Верховного суду і дозволяють іншим людям оскаржувати свої кредитні договори — можна спокійно починати аналогічні суперечки, вони свідомо виграшні. І не переплачувати за надуманими щомісячними комісіями, які б назви для них не вигадував банк. Ціна кредиту повинна враховуватися у розмірі процентної ставки, а будь-яка додаткова комісія повинна бути обґрунтованою і відноситися до самого позиці".

Як раніше повідомляв "Знай.uа", Закредитували і "привітали": спантеличені клієнти "подарунками" Приватбанку - навіть не запитали.

Також "Знай.uа" писав про те, що ПриватБанк самовільно знімає гроші з карток: обурені українці вимагають пояснень.