Голова правління громадської організації "Центр громадських свобод" Олександра Матвійчук розповіла, чому відбуваються напади на політичних та екологічних активістів і чому ці розслідування не доходять до суду. Про це вона розповіла в інтерв'ю Politeka.

"Ми бачимо, що за останні два роки відбувається зростання кількості нападів на активістів і цьому є важливі пояснення. Ситуація зараз складна: я би виділила три причини нападів на активістів: перша - незавершеність ріформ і слабкість державних інституцій, на місцях нереформовані правоохоронні органи і судова система зрослися з місцевою корумпованою владою, і коли громадський активіст починає боротися проти корупційних схем - він лишається сам на сам без захисту. Друга причина - це війна... зростає рівень толерантності до насилля, по суті зараз немає табу на насильницькі дії, і по справі Катерини Гандзюк можна побачити - виконавці тримали в руках зброю до цього. Третя причина - недостатня увага центральної влади. Мовчання, недостатня увага - це має вплив і транслюється місцевими елітами, як дозвіл на вседозволеність", - розповіла Матвійчук.

Також правозахисниця назвала кількість нападів на активістів за останні два роки.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"За останні два роки відбулося 55 фізичних нападів на активістів. Там є і вбивства, наприклад, вбивство Миколи Бичка, якому інсценізували самогубство - це активіст, який боровся з екологічними злочинами. Навіть в тих справах, де хоч якесь розслідування ведеться, коло підозрюваних замикається на виконавцях, до замовників - справа не доходить", - заявила Матвійчук.

Катерина Гандзюк
Катерина Гандзюк

Раніше ми писали, що українці на поточному тижні побачать фільм-розслідування "Гандзюк: системне вбивство". Відомо, що картину покажуть відразу на кількох телеканалах.

Про це стало відомо завдяки повідомленням адвоката Масі Найєма.

В основу фільму лягли факти, які збирали 8 місяців – з дня жорстокого нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, яке призвело до смерті.

Нагадаємо, у США зворушливо вшанували пам'ять Гандзюк: її гідні справи житимуть вічно.

Як повідомляв Знай.uа вбивство активістки Гандзюк: суд покарав можливого замовника.

Знай.uа писав, справа “діамантових прокурорів”: поки Аваков мовить, в Києві відстрілюють свідків.