З 1 квітня вступили в чинності чергові нововведення в системі охорони здоров'я України. В першу чергу мова йде про електронні рецепти, а також систему фінансування медустанов.

У той же час чутки про закінчення терміну підписання декларації з сімейним лікарем або про нові правила виклику екстреної допомоги не підтвердилися.

Так, у МОЗ повідомили, що з 1 квітня оновилася програма "Доступні ліки", за якою пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми.

Препарати будуть видаватися за електронним рецептом, який можна отримати тільки у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким була підписана декларація. При цьому отримати ліки за рецептом можна буде у аптеці без прив'язки до місця проживання.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, з 1 квітня гроші від Національної служби здоров'я почнуть давати медичним установам. Це нововведення торкнеться клінік, а не самих пацієнтів.

Не варто забувати, що крайнього терміну для підписання декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром немає. Але щоб гарантовано отримати повний перелік послуг, рекомендується обрати свого лікаря і підписати з ним декларацію.

Екстрена медична допомога буде приїжджати на виклики до всіх пацієнтів, яким вона потрібна, незалежно від того, підписана декларація з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром чи ні.

Нагадаємо, виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про те, як допомогти дітям у разі хімічного отруєння. Дорослі повинні дотримуватися інструкцій і зберігати побутову хімію подалі від дітей.

Як повідомляв портал Знай.uа, Уляна Супрун поділилася з українцями способами зниження стану тривожності. Ця інформація особливо актуальна на переконання урядовця.

Також портал Знай.uа писав, що медична реформа є найбільш обговорюваною в Україні – вона стартувала в 2018 році і буде впроваджуватися поступово до 2020 року.