У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Фотини (Світлани) Самарянині, Римської. Інші назви свята: «День Фотинії», «Фотинія-самарянка», «Світлана», «Колодезниця». У народі 2 квітня був днем ​​вшанування колодязної води.

Фотина Самаряниня - це жінка з біблійного переказу, яку Ісус попросив дати води попити з колодязя Якова. Коли вона познайомилася з Христом, то відразу сповістила про прихід Месії, а сама стала пізніше християнкою. У 66 році вона померла мученицькою смертю, а саме римляни кинули її в колодязь. Тому в народі вірять, що її душа так і залишилася в колодязі. Разом з Фотиною постраждали 2 її сина і 4 сестри.

Також наші предки вірили, що вода з колодязя в цей день має особливою силою, може лікувати різні хвороби і особливо лихоманку.

Що не можна робити 2 квітня

Насправді в цей день немає чітких заборон з приводу Дня Фотини. Але не слід шкодити криниць, будь-яким чином псувати воду. А так як сьогодні ще й шанували льон, то небажано використовувати одяг і інший текстиль з інших матеріалів.

Популярні новини зараз
Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Але не забувайте, що зараз все ще триває Великий піст. А значить є заборони на поведінку - вона повинна бути стриманою, і на їжу. Сьогодні потрібно вживати пісну їжу без використання масла.

Народні прикмети на 2 квітня

Приказки і прикмети:

  • Якщо в цей день пішов дощ, значить грибів буде багато.
  • Днем жарко, а вночі похолодало - найближчими днями буде сонячно.
  • Якщо талої води в надлишку, то і трави буде багато.
  • Якщо прилетіла трясогузка, значить через 12 днів річка «піде», почнеться льодохід.
  • Якщо наст колючий - рік буде врожайним.
  • Якщо в цей день кішка згортається в клубок і ховає ніс - незабаром похолоднішає. Якщо проситься на вулицю - будуть теплі і сонячні дні.
  • Для позбавлення від різних недуг в цей день слід умитися колодязною водою.
  • Народженим 2 квітня слід носити олександрит.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.