В церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Матрони Солунської (Фессалонікійскої). Інші назви свята: «Матрона», «Полурепиця», «Настовиця», «Пестовиці». Настовицею або Настовницею день прозвали через наст – тверда кірка на снігу, часто з'являється після відлиги.

В цей день увечері слід розвести багаття, викинути туди все непотрібне, всі залишки, так ви кидаєте в нього ж всі негаразди і хвороби. Якщо щось болить, це місце потрібно обтерти старою ганчірочкою, а потім і її спалити у вогні.

9 квітня в день Мотрони-настовиці проводили різні обряди і ритуали на залучення удачі, щастя, любові і добрих новин, читаючи спеціальні замовляння.

В домі треба витерти обов'язково пил, помити підлогу, при цьому додати у воду трав'яний відвар, це вбереже вас і ваш будинок від нечисті, негараздів і хвороб. З будинку потрібно винести всі старі речі. Якщо якийсь одяг або речі, які вам не потрібні, а спалювати їх шкода, то просто виставте їх, щоб будь-хто міг забрати, або віддайте у відповідні центри.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Жінкам потрібно піти в храм і помолитися святій Матроні, щоб все в господарстві було добре, а працювати було легше. Перед її іконою потрібно поставити свічкою.

Народні прикмети на 9 квітня

Традиційно, в день Мотрони-настовиці перебирали запаси ріпи. З зіпсованою, якщо ще щось можна було використовувати, готували різні страви, іншу викидали. Хорошу відкладали для посіву. Заодно сортували й інші коренеплоди.

Є повір'я, що якщо ви хочете виростити хорошу ріпу, то потрібно спочатку добре купуватися, одягнути чистий одяг, а сіяти її з розпущеним волоссям. Це дуже важливе правило. Адже ріпу можна смажити, як картоплю, варити їсти сирою, парити, готувати оладки, додавати у каші.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.