Незабаром в Україні стартує другий рівень пенсійної реформи, який передбачає впровадження накопичувальної системи. Як він працюватиме та що повинен знати кожен українець вже сьогодні.

Після ухвалення пенсійної реформи восени 2017 року уряд на словах взяв курс на її новий етап — введення накопичувального рівня пенсійної системи. На практиці з цим не склалося. Робота над запуском другого рівня звелася до перенесення на кращий час, - "Економічна правда".

пенсіонерка

29 березня 2019 року, за два дні до першого туру президентських виборів, Національна комісія цінних паперів і фондового ринку оприлюднила свій законопроект про введення обов'язкового накопичувального рівня.

Законодавчий шлях

Обов'язковий накопичувальний або другий рівень пенсійної системи передбачає, що людина протягом життя відкладає частину своїх доходів на спеціальний рахунок. Ці кошти інвестують в різні цінні папери, акції, інші фінансові інструменти. Сума накопичень та інвестиційний дохід збільшать розмір майбутньої пенсії.

Все нібито зрозуміло, втім у Кабміні ще тривають дискусії стосовно багатьох нюансів.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Наприклад, як повинні робитися виплати при досягненні пенсійного віку, обов'язковою чи необов'язковою повинна бути участь у накопичувальній системі учасників, старших 40 років і т.д.

Не зрозуміло також, яким повинен бути граничний розмір внеску — 10% чи більше відсотків від доходів.

До того,ж у нашій країні не розвинутий фондовий ринок, також високі ризики росту інфляції, що ставить під сумнів дохідність громадян та можливість робити накопичення.

Не менш хвилюючим питанням, є те, як та хто зберігатиме вклади та чи є гарантія, що вони не пропадуть.

працюючі українці

Певні запобіжники у законопроекті прописані. Так, пенсійні накопичення заборонено спрямовувати на фінансування солідарного рівня пенсійної системи. Інвестиції у будь-які недержавні боргові цінні папери терміном понад п'ять років повинні забезпечуватися гарантією Кабміну або місцевого органу влади.

Як зазначають в уряді, перші кошти до системи накопичувальної пенсії потраплять не раніше 2013 року.

Нагадаємо, українцям повідомили про можливість отримання 13 пенсії.

Як повідомляв портал Знай.ua, на українців чекають комунальні перевірки та відключення послуг.

Також Знай.ua писав про те, що пенсіонери з мінімальними виплатами отимають додаткову допомогу.