Користувачі соціальних мереж масово скаржаться на затримки виплат за лікарняними. Деякі люди не бачили коштів понад два місяці.

Про це повідомляє ТСН.

Дійсно, проблема така є. Це підтвердили у Фонді соціального страхування, який накопичив боргів по виплатах на 1,6 мільярдів.

гроші

Листок непрацездатності або, як кажуть у народі, лікарняний видається працівнику, який захворів, аби той підтвердив свою відсутність на роботі. А згодом отримав відшкодування за пропущені дні.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

"Причиною може бути, наприклад, підвищена температура, кашель. Ну і інструментальні методи дослідження – аналіз крові, сечі, флюорографія. І згідно з всіма цими параметрами ми відкриваємо листок непрацездатності", – пояснює сімейний лікар Михайло Онопрійчук.

Після одужання листок непрацездатності слід віддати роботодавцю. На підприємстві мають підрахувати обсяг страхових збитків і передати документи до Фонду соціального страхування, який їх оплатить.

"Фонд якісно перевіряє все, що нарахував роботодавець, аби запобігти будь-яким помилкам. Тільки тоді може бути здійснено фінансування", – розповідає заступник начальника управління страхових виплат Фонду соцстрахування Анна Харченко.

лікарняний

Однак із цим нині є чималі проблеми. Через дефіцит коштів виплати не здійснюють вже протягом кількох тижнів. Якщо ситуація не зміниться, до осені виплати за лікарняними взагалі можуть припинитися. Профспілки пояснюють це тим, що роботодавці несумлінно сплачують внески за своїх працівників. А саме з цих надходжень і мають здійснюватися виплати.

дефіцит фінансування

"Кожного дня роботодавці перераховують Єдиний внесок за своїх найманих працівників. Вони потрапляють на єдиний рахунок казначейства, який його в автоматичному режимі ділить на три фонди", - додають у ФСС.

робота

Останнім часом Фонд не доотримує внесків, через що виник дефіцит у більш, ніж мільйон.

Наразі це питання розглядають у Верховній Раді та Мінсоцполітики,шукають альтернативні джерела фінансування.

Нагадаємо,чиновники розповіли, як платитимуться субсидії влітку.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям нагадали, що з 1 травня вони будуть платити більше за блакитне паливо. Хоча в уряді на цей рахунок інші плани.

Також Знай.ua писав про те, що юристи пояснили нюанси підписання договорів з орендодавцями. Це потрібно знати, щоб закон не зіграв проти вас.