Постанова Окружного адміністративного суду р. Києва про визнання незаконною націоналізацію Приватбанку нічим не загрожує поточної діяльності держструктури.

Про це говорить не тільки Приватбанк і НБУ, але і експерти.

ПриватБанк
ПриватБанк

Влада вже готується подати апеляцію і, судячи тому, що вона налаштована рішуче.

"Спочатку справа повинна потрапити в Шостий апеляційний адміністративний суд. Думаю, там воно буде розглядатися 2-3 місяці. А за ними вже йде остання інстанція — Верховного суду, де розгляд справи може пройти за пару місяців, якщо Нацбанк не буде затягувати справу", — говорить адвокат.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Що чекає вкладників і позичальників

Поки справа Приватбанку знаходиться в суді, клієнтам не варто переживати.

"Нічого з рахунками людей і бізнесу не трапиться. Думаю, активні операції банк теж звертати не буде. Все залишиться як і раніше, тим більше що Мінфін поставив чіткі вимоги щодо заробляння прибутку", — підкреслює експерт.

ПриватБанк
ПриватБанк

Тієї ж думки дотримуються і інші аналітики. Вони більше бояться психологічної реакції вкладників, які можуть почати знімати гроші з рахунків. Тому можливі антикризові заходи.

"Щоб уникнути відпливу депозитів з окремо взятого банку, може запроваджуватися тимчасовий мораторій на виплату вкладів. Але навіть якщо це станеться, це буде тимчасова міра. При відносно стабільному курсі, я б сильно не переживав", — говорить аналітик.

Фінансисти запевняють, що клієнти не повинні турбуватися. Банк буде працювати точно так само, як і до вердикту суду. Якщо буде відтік вкладів, то ПриватБанк конвертує госсоблигации в живі гроші.

ПриватБанк
ПриватБанк

Що кредитори скажуть

Головний страх – це реакція іноземних кредиторів на судовий процес. Закордонні фінансисти завжди вважали ПриватБанк ризикової структурою. Саме тому МВФ і хотів, щоб ПриватБанк був націоналізований.

Хто буде платити за помилки

Чиновники зроблять всі спроби, щоб збиток був мінімальний.

"Якщо Нацбанк з Мінфіном програють справу на всіх судових інстанціях, аж до Верховного суду, думаю, вони підуть на мирову з колишніми акціонерами Приватбанку. І навряд чи предметом цієї світової будуть гроші — тобто виплата компенсації живими коштами. Точно ні. Оскільки цього не зрозуміють МВФ, Світовий банк та інші міжнародні фінансові організації, які допомагають нам вирішити боргову проблему. Швидше за все, будуть політичні домовленості з державним активів", — говорить один з експертів.

Приватбанк
Приватбанк

"Якщо буде виплата компенсації, виплачувати її повинні не платники податків, а ті, хто підписував папери про націоналізацію. Є сенс подати паралельний позов у суд на усіх, хто підписував документи від держави Україна, з подальшим арештом і продажем їхнього майна. Українські платники податків постраждали, вони і так вже втратили $5,5 млрд дол. Інакше все, що загрожує підривом довіри до всіх інститутів влади. Загрожує збільшенням дефіциту держбюджету, боргового навантаження, підривом довіри до монетарної влади", — розводить руками фінансист.

Нагадаємо, Українські банки змінять платіжки

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Коломойський може повернути ПриватБанк після виборів

Також "Знай.ua" писав про те, що Суд скасував націоналізацію Приватбанку