У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Антипи Пергамського, єпископа. Інші назви свята: «День Антипа», «Антип», «Половод», «Водогін». День вважався непідходящим для посадок, тому селяни 24 квітня в полі не працювали.

Антипа – це учень Іоанна Богослова, він також був і єпископом Пергамської церкви за своє праведне життя. Одного разу Антипу змушували припинити проповідувати язичники, але він відмовився. Тому його кинули в розжарену піч, яка була призначена для жертвоприношення в храмі Артеміди і мала форму мідного вола. Християни таємно поховали його тіло, а в 5 столітті над його могилою спорудили храм. Мощі Антипи шануються мироточивими, а його могила стала місцем паломництва.

Також сьогодні ще й Велика Середа Страсного тижня, коли християни згадують як Юда Іскаріот вирішив зрадити свого Вчителя за 30 срібняків. Також сьогодні прийнято згадувати грішницю, яка омила сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Христа, готуючи Його до поховання.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Чого не можна робити 24 квітня у Велику Середу

Сьогодні заборонено рубати дрова. Якщо на вулиці дуже холодно, то потрібно заздалегідь підготувати дрова до цього дня. Вишивати, шити, в'язати і займатися іншим рукоділлям заборонено. Також не можна проводити розважальні заходи. Намагалися також не прибирати вдома, все доробляли в Чистий четвер.

Народні прикмети на 24 квітня

Приказки та прикмети:

  • На світанку небо червоне – вся весна буде непогожою.
  • На Антипа Водогона пішов дощ, значить, вродять гриби.
  • Якщо після паводку пішов сніг, то озимі не вродять, а погана погода триватиме ще місяць.
  • Якщо річки розкрилися, значить, рік буде хлібородним, і навпаки.
  • Якщо на річці ще залишився лід, то літо буде холодним.
  • Якщо верба розпушилась, значить, зима пішла і більше не повернеться.
  • Народженим 24 квітня слід носити корунд.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.