З 1 квітня програму "Доступні ліки" реформували. Медпрепарати українці зможуть отримати безкоштовно, або з незначною доплатою. Приємним нововведенням стане те, що не потрібно для цього збирати купу довідок, однак тут знадобиться мобільний телефон.

Відтепер рецепт на препарати, які призначить сімейний лікар, приходить в SMS. Новий електронний рецепт хитромудрий: у SMS вказано його номер з 16 цифр і латинських заголовних букв, а також чотиризначний код підтвердження, - пише "kp.ua".

Як знайти потрібно аптеку

Українці перевірили, як працює дана програма.

лікарня

Сама ідея електронного рецепта на перший погляд хороша. Не потрібно вистоювати у черзі до лікаря та бігато по поліклініці у пошуках печатки на рецепт.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Однак, при першому ж візиті до аптеки (яка, до слова, знаходиться в самій поліклініці) виявилось, що провізори ще не працюють з новою системою, адже програми ще не встановили.

Однак у деяких аптеках вже успішно використовують нову програму.

аптека, черга

Втім, як виявилось, придбати препарати за програмою "Доступні ліки" не так просто. За електронними рецептами їх не підпускають.

"На запитання "чому" та "коли будете" у працівників аптеки починається агресивна істерика. Якщо коротко, вона вже продала ліків за такими рецептами на 52 тисячі гривень, і зараз у неї не сходяться якісь суми, і вона зовсім не знає, що з цим робити, а тут я зі своїми питаннями душу цькування", - говорить українка.

Хто ще не розібрався, як працює програма, посилають до інши аптек.

ліки

Як орієнтуватися пенсіонерам

Аптеку, де SMS-рецепти вже використовують, можна запитати у терапевта.

Однак прогресивних, зі смартфоном, пенсіонерів не так вже й багато. Як додала одна з пацієнток, вже половина пенсіонерів зверталися до аптек з новими рецептами.

візит до лікаря

Однак, літні люди налаштовані оптимістично.

"Відпускають ліки ну дуже повільно - дівчина-провізор, здається, по кілька разів перевіряє, чи все правильно вводить. Парочка пенсіонерів помилилася в символах, виписуючи код, а мобільний з SMS не взяли з собою, тому провізор їм ліків не відпустить - не годиться", - розповідає жінка.

"Підходить черга жінки переді мною, і з'ясовується, що на листочок всі ці страшні номери пенсіонери переписували не через нелюбов до телефонів, а тому що так треба".

Слід бути готовим, за словами пацієнтів, що номери з смс просять виписувати та давати аптекарям на папірці, тому не зайвим буде прихопити ручку. Адже провізори на слух не хочуть вводити, щоб не помилитися та не перепитувати.

У деяких аптеках навіть відкрили окремі каси для покупців, хто прийшов з електронними рецептами, щоб прискорити видачу ліків.

Отримуємо електронний рецепт

Щоб отримати SMS, потрібно записатися на прийом до терапевта, але обов'язково тільки до свого - черговий у цьому питанні не допоможе. Важлива умова - мати доступ до номером телефону, який ви вказали в договорі з лікарем. Якщо так сталося, що номер неактуальне і його не можна відновити, процедура затягнеться - потрібно буде писати заяву в Національну службу здоров'я, щоб номер офіційно змінили.

Менше паперової тяганини і помилок

У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що електронний рецепт в перспективі полегшить життя не лише пацієнтам, але й лікарям - робота стане ефективніше: буде менше помилок у виписуванні рецептів, і як результат повторних звернень.

реформи

"Запуск електронного рецепта дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом в будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий", - зазначили чиновники.

У МОЗ наголосили, що нині відбувається перехідний період, повністю налагодити систему з електронними рецептами планують в же влітку цього року.

Нагадаємо, українцям розповіли, за що вони заплатять зі своєї кишені в рамках медреформи.

Як повідомляв портал Знай.ua, мережу нажахали кадри з дитячої лікарні: ось вам результати реформи.

Також Знай.ua писав про те, що фахівці розповіли, що змінить другий етап медичної реформи.