Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це повідомляють ЗМІ.

Наразі вже відомо, що за ухвалення відповідного законодавчого акту проголосували 278 народних обранців при необхідних 226-ти.

При цьому мало кому відомо, що за порушення вказаних у законі норм передбачається доволі жорстке покарання. Так, до Національної комісії зі стандартів державної мови, Кабінетом Міністрів буде призначено 9 людей на 6 років. Основим завданням новоствореного органу стане робота із затвердження стандартів мови, правопису, методів та процедур перевірки рівня володіння державною мовою.

засідання уряду
засідання уряду

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Крім того за порушення передбачених норм на особу може бути накладений штраф у розмірі 11 900 гривень. Санкцію може накласти Уповноважений із захисту державної мови за результатами перевірки чиновників, держорганів чи компаній.

При цьому варто зазначити, що процедура накладення штрафу доволі тривала, що реальних покарань може і не бути.

Варто нагадати, що відомий експерт, блогер Юрій Касьянов написав на своїй сторінці на Facebook, що думає про долю України після прийняття "мовного закону".

"Прапор є, вишиванка є, мова є. Ворог не пройде. Обкрадати українців, обманювати українців, мародерствувати під час війни і вести бізнес з агресором тепер можна тільки на мові. Перемога", - пише експерт.

Нагадаємо, у четвер, 25 квітня, Рада ухвалила резонансний законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", навколо якого довгий час точилися запеклі суперечки.

Як повідомляв "Знай.ua", Володимир Зеленський відреагував на прийняття мовного закону, зазначивши, що після вступу на посаду проаналізує щойно прийнятий закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян.

Також "Знай.ua" писав, що Андрій Пальчевський розповів про реакцію новообраного президента Володимира Зеленського на результати ЦВК та звернувся до Порошенка.

За мовний закон голосували депутати, яким довіряє 4% населення - Пальчевський