Медична реформа в Україні обіцяла підняти зарплати лікарям. Однак реалії показують, що не всі обіцянки були виконані, багато медпраціників втратили роботу, деякі фахівці змушені взагалі тікати з країни у пошуках кращого життя.
Зараз добре заробляти можуть тільки педіатри, сімейні лікарі та терапевти. За умови, що багато пацієнтів підпишуть з ними декларації, - пише "Херсон Типовий".
Реформа передбачає, що лікар отримає 370 грн за кожного пацієнта у рік. При цьому за дітей і літніх людей належить додаткова доплата. Так пацієнти до 5 років принесуть медику 1480 гривень, а старші 64 років — 740 гривень.

лікарі

Завдяки колективним договорам, вже 2018 році лікарі вищої категорії отримали можливість заробляти близько 18 тисяч гривень. У 2019 їх потенційна зарплата має зрости до 25 тисяч.
Раніше максимум, який отримували медики - це 7 тисяч грн.
Половину нових зарплат складають саме премії за пацієнтів. Втім, навіть на первинному рівні працівники медустанов зараз рідко отримують більше 10 тисяч гривень.

Що зробила реформа з лікарями вторинної та третинної допомоги?

Але лікарі вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) допомоги лише постраждали від медреформи. Їм, як і раніше навіть не сняться доплати.
У той же час чиновники запевняють, що представники цих категорій наздоженуть колег з первинної тільки за два роки.
Поки ж багатьох фахівців, як наприклад, хірургів, оцінюють майже на рівні санітарів або медсетер.

зарплата

У Київській міській профспілці працівників охорони здоров'я звертають увагу, що на 2019 рік в держбюджеті практично не заплановано коштів на премії лікарям.
Все це змушує лікарів кидати своє покликання у пошуках гідного заробітку. Хороші спеціалісти повидають робочі місця та шукають роботу за кордоном.
Зараз спостерігається масові звільнення медпрацівників. Це стосується не лише молоді, а й досвідчених фахівців.

лікарня

Так політолог Руслан Бортник розповів вражаючу історію з Житомирської області. У селах Паволочка і Печановка Романівського району Житомирської області розформували фельдшерсько-акушерський пункт та амбулаторію загальної медичної практики. В цих установах працював лікар на півставки, фельдшер, а також по одній медсестри та санітарки. У 2018 році вони обслуговували 1,2 тисячі місцевих жителів. У тому числі 191 дитини.

Але після медреформи ФАП повністю прибрали, а в амбулаторії залишили тільки медсестру і санітарку. За словами Руслана Бортника, уряд порушують статтю 49 Конституції України, яка забороняє скорочувати мережу лікувальних закладів.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Нагадаємо, українцям розповіли, як працюють електронні рецепти на ліки.

Як повідомляв портал Знай.ua, мережу нажахали кадри з дитячої лікарні: ось вам результати реформи.

Також Знай.ua писав про те, що фахівці розповіли, що змінить другий етап медичної реформи.

Дивіться: Хто така Уляна Супрун та що насправді вона робить в Україні