За церковним календарем у цей день вшановують пам'ять святителя Косми Халкідонського, сповідника, єпископа. Інші назви свята: «Кузьма», «Косма», «День святого Кузьми», «Кузьмин день», «Огородник». День називали Огородником, тому що Косму вважають покровителем посівів і городів. Але також звертали увагу і на зозулю, яка починала кукувати в лісі.

Косма жив у 8-9 століттях, в юності він пішов у монастир і став ченцем. Він багато молився і строго постив. З часом його призначили єпископом Халкідона. Потім йому доводилося часто стикатися з єретиками-іконоборцями. Він не слухав церкви, у яких були подібні переконання, тому його заарештували. Його довго мучили, пропонували відмовитися від поклоніння іконам. Під час однієї з тортур він і помер.

Чого не можна робити 1 травня

Якщо у цей день починався дощ, то він швидко проходив і відразу ж ставало тепло. Багато людей намагалися почати садити овочі. Але чоловікам не можна з'являтися на городі, тому що, якщо чоловік посадить рослину, то вона може і зацвіте, але не дасть плодів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Сьогодні слід збирати лікувальні трави, але не можна, щоб хтось знав про те, куди ви пішли і що з собою принесли, навіть рідні. Все це потрібно зробити таємно і в самоті. Тому що чужий погляд може забрати цілющі властивості рослин, і вони можуть подіяти на шкоду людині.

Також сьогодні не можна їсти насіння, які були приготовані для посадки, тому що плоди з рослин поїсть черв'як.

Народні прикмети на 1 травня

Приказки і прикмети

  • Якщо на Кузьму Городника тепло, то наприкінці місяця буде холодно, і навпаки.
  • Дощ у цей день віщує добрий урожай.
  • Зацвіла фіалка — сій моркву і петрушку.
  • Чутно зозулю – пора сіяти льон. Якщо птах кричить на сухому сучку – чекай заморозків.
  • Якщо зозуля прилетіла в село і там літає – бути пожежі.
  • 1 травня гуси починають полоскатися у воді - буде тепло.
  • Якщо у цей день намочити волосся дощовою водою, воно буде рости пишним, як весняна трава.
  • Народжені 1 травня хороші городники. Вони мають незриму силу. Носити їм слід чорний агат.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.