У середу, 1 травня, в Україні набув чинності закон «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає нарахування пені за несвоєчасну оплату послуг у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Про це йдеться у тексті нового закону, передає Хвиля.

Наголошується, що загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Пеня нараховується з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за комуналку.

Віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко заявив, що цей закон «запускає ринок житлово-комунальних послуг, встановлює чіткі правила взаємовідносин між споживачами і постачальниками послуг, дає споживачам механізм захисту своїх прав».

За його словами, він складний, але необхідний, «щоб забезпечити якісні послуги споживачам, рухатися до європейських стандартів та енергоефективності».

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Новий закон про ЖКГ також передбачає:

впровадження типових видів договорів, які дозволять співвласникам будинків або окремим споживачам обирати модель надання комунальних послуг у їх будинках;

домовлятися з компанією-управителем, яка буде надавати послуги, а також щодо ціни послуг;

делегувати компанії-управителю частину функцій по управлінню спільним майном будинку;

монетизацію субсидій на надання житлово-комунальних послуг;

нормує порядок надання послуги з управління будинком, який раніше юридично не був визначений.

Нагадаємо, що робити українцям, які подають документи для оформлення пенсії, якщо підприємства, установи, організації, де вони працювали, вже не існує.

Як повідомляв портал Знай.uа, "Нафтогаз" вирішив знизити з травня тариф на газ для населення на 30 коп. за куб. м. Кінцева роздрібна ціна газу для населення становитиме близько 8,25 грн./куб. м.

Також портал Знай.uа писав, що до боржників за комунальні послуги в Україні будуть застосовувати санкції у вигляді штрафів, пені та відключення від постачання. Подібні заходи передбачені новими нормами ЖКГ, які набули чинності в Україні 1 травня.