В Україні почали діяти штрафи за незаконне використання назви і символів Нацполіції.

В травні набув чинності закон, яким встановлюється покарання за необґрунтоване використання назви та символів Національної поліції Україні.

Як штрафуватимуть порушників

Документ, який ухвалила Верховна Рада передбачає стягувати штраф за порушення положень закону. Українці можуть заплатити від 17 до 34 тисяч гривень.

символи Національної України

Таке покарання застосують до осіб, які використовують ознаки належності до Нацполіції за відсутності кримінальних порушень; або напис "Національна поліція" (чи похідних, чи англійською мовою) на автомобілі.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Якщо найменування Нацполіції чи ознаки належності до відомства зобразили на одязі, автівках, будівлях, бланках документів представники держвлади, органи місцевого самоврядування, юрособи, фізособи - штраф складатиме від 34 до 51 тис. грн.

Повторне порушення протягом року - штраф для фізосіб - 51-68 тис. грн, а для ФОПів та посадовців - від 68 до 85 тис. грн.

гроші

Відповідний закон Верховна Рада ухвалила у жовтні 2018 року, його підтримали 233 народних депутатів.

"У нас є проблема в Україні, що кожна громадська організація чи приватна фірма на сьогодні може поставити в свою назву слово "поліція". У нас є десятки прикладів, коли деякі громадські організації чи приватні охоронні фірми кажуть, що ми там "поліція якоїсь Сумщини", "поліція Одещини". У людей виникає сумнів, вони можуть подумати, що люди, які не мають відношення до поліції, таки мають відношення до неї. Тому ми запропонували прийняти закон, за яким вводиться адміністративний штраф 1000 чи 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян для тих організацій, які незаконно використовуватимуть назву "поліція"", - пояснив суть законопроекту депутат Антон Геращенко.

Нагадаємо, новий закон про житлово-комунальні послуги не дозволить зекономити на опаленні та гарячій воді. Українцям заборонили відключатися від централізованого опалення та переходити на автономне.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Ольга Сумська висловила власну думку стосовно скандального мовного закону.

Також портал Знай.ua писав, що українцям розповіли про головні правила мовного закону та за що каратимуть порушників.