Фото з дикими тваринами, так само як і «контактні зоопарки» і використання тварин у цирках, особливо пересувних – мерзенне і поширене явище, присутнє в багатьох містах нашої країни.

Вуличні фотографи пропонують зробити знімок з совою, мавпами та іншими тваринами. Зрозуміло, що вони сильно страждають від жорстокого поводження.

Як поступати при вигляді цього мерзенного видовища і зупинити експлуатацію тварин.

Перше, що потрібно зробити – це повідомити про злочин в Національну поліцію і Державну екологічну інспекцію.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Зателефонуйте до 102, викликайте наряд поліції і чекайте їх прибуття. У разі відсутності явного жорстокого поводження з твариною, поліцейські з наряду повинні проконтролювати наступні моменти:

  • Чи є у фотографа паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • Ветеринарні документи на тварину, підстава - пункт 3.11.3 “Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах”;
  • Документи, що посвідчують право власності на дику тварину, підстава - пункт 3.1 того ж Порядку;
  • Дозвіл від Мінекології на утримання дикої тварини у неволі (ось цього у нього точно не знайдеться), підстава - стаття 8 Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження";
  • Документи, що підтверджують право на підприємницьку діяльність - ліцензія або реєстраційне свідоцтво.

Якщо якийсь з документів відсутній – слід негайно скласти протокол у найближчому відділку поліції.

Проте, поліція не завжди може визначити, що за дику тварину пропонують для знімка, чи є вона в «червоній книзі» тощо. Цим займається Держекоінспекція.

Екологічні інспектори після дзвінка повинні прибути на місце і скласти протокол. Але, на відміну від поліції, їх прибуття не завжди гарантовано, оскільки власний транспорт служби іноді відсутній.

Тому краще почати весь процес із письмового запиту до Держекоінспекції вашого міста.

Як розпізнати жорстоке поводження з твариною?

Пір'я штучним чином пофарбоване, тягання на ланцюжку, яскраве світло (воно дуже небезпечно для таких тварин, як сови, лемури та інші нічні звірі), споювання алкоголем, таймінг експлуатації (фотограф стоїть з твариною весь день без перерв).

Якщо якась з цих ознак є, то національна поліція повинна гарантовано зайнятися злочином. В протоколі це відзначається як стаття 89 Кодексу про адміністративні правопорушення "Жорстоке поводження з тваринами", або ж відповідна стаття 299 Кримінального кодексу України. Також відповідно до статті 25 Закону про захист тварин від жорстокого поводження "при поводженні з тваринами під час проведення спортивних, видовищних заходів, відео - та фотозйомок не допускається заподіяння їм травмувань, болю, знівечення, їх загибель.".

Всі ці статті нормативно-правових актів ви повинні знати і озвучити поліції, оскільки вони про це не завжди знають. До того ж, злочин необхідно зафіксувати на відео.

Нагадаємо, Зустріч з агресивним їжаком ледь не коштувала відомому музиканту життя

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Зоозахисники розповіли українцям про зворотню сторону писанок

Також Знай.ua" писав про те, що Мангуст обвів леопарда навколо пальця і став зіркою мережі