Всесвітній день свободи друку

Цей день був проголошений у 1993 році Генасамблеєю ООН. Це стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО. У своїй резолюції від 1991 року вона визнала, що в будь-якому демократичному суспільстві є важливий і необхідний компонент – вільна, незалежна і плюралістична друк.

Саме цю дату обрали, тому що 3 травня 1991 року взяли Віндхукську декларацію, яка говорить про сприяння забезпеченню незалежності та плюралізму африканської преси. Головний захід у це свято – це те, що вручають Всесвітню премію ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси ім. Гільєрмо Кано.

Всесвітній день Сонця

Свято Сонця відзначають з 1994 року. Його відзначають у багатьох країнах. Європейське відділення Міжнародного суспільства сонячної енергії на добровільній основі організовує заходи проведення цього дня, щоб показати можливості поновлюваних джерел енергії. Сонце життєво важливо для нас, але його можна використовувати і в енергетиці.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

День Конституції Японії

В Японії відзначають День Конституції з 1948 року, з моменту річниці після того, як вступила в силу нова Конституція. Свято в країні державне. Воно проходить під час «золотого тижня», в навчальних закладах розповідають про те, на скільки важлива демократична конституція для країни, а будівля Парламенту відкрита для всіх відвідувачів.

Православні свята:

  • Преподобного Олександра Ошевенського.
  • Святкування Кіпроської ікони Божої Матері.
  • Світла седмиця — суцільна. Світла п'ятниця.

Окликание предків

Наші предки вірили, що померлі дуже сумують за рідними і життям на землі у цей день. Тому сьогодні відвідували кладовища, голосили на могилах, звали мертвих рано вранці. Зазвичай це були літні жінки. День надзвичайно важливий для рибалок. Тому що сьогодні ловити рибу – великий гріх.

Народні прикмети на 3 травня

Іменини в цей день

Олександр, Гаврило, Григорій, Микола, Федір

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.