В Україні з 1 травня вступають в силу нові правила надання послуг з поводження з побутовими відходами. Про це йдеться у затвердженій постанові Кабміну №318 від 27 березня 2019 року.

Так, якщо раніше послуга називалася "вивезення побутових відходів", то тепер у всіх документах назву замінено на "поводження з побутовими відходами". Про це пише "Сегодня".

Така зміна формулювання пов'язана зі спробою змінити ситуацію з побутовими відходами, в яких Україна вже буквально потопає. Відповідно до закону України "Про відходи", до поняття "поводження з відходами" вкладається не просто їх вивезення на полігон, а "дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збиранню, перевезенню, сортуванню, зберіганню, обробці, переробці, утилізації, видаленню, знешкодженню та захороненню".

Спалювання сміття
Спалювання сміття

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

Відповідно, якщо раніше від "сміттярів", які обслуговують житлові будинки, вимагалося тільки звільнити прибудинкову територію від накопичених відходів, то тепер передбачається залучати до обслуговування будинків компанії, які зможуть забезпечити утилізацію або переробку.

За новими правилами, на вивезення кожного виду побутових відходів діятимуть окремі тарифи. Встановлювати їх повинні органи місцевої влади. Окремі тарифи затверджуються на вивезення твердих побутових відходів, великогабаритних, ремонтних, рідких та небезпечних.

При цьому не виключено, що сумарно платити доведеться більше, ніж раніше, оскільки до тарифу включать не тільки, власне, вивіз сміття, але ще і витрати на його переробку та утилізацію. "Тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами є сумою тарифів на послуги з вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів", – йдеться у постанові Кабміну.

Нагадаємо, український курорт відкрив пляжний сезон: "свинство" куди не глянь і бичок по 120 гривень.

Як повідомляв Знай.uа пластик, прощавай: українські інженери розробили унікальну екологічну упаковку.

Також Знай.uа писав, чому не можна нести вінки на кладовище: священики терміново звернулися до українців.