У травні на українців очікують нововведення. За комунальні послуги допомогу нараховуватимуть з урахуванням доходів, отриманих за другу половину минулого року. Варто зазначити, що знижку нарахують тим споживачам, котрі в неопалювальний період на комуналку витрачають понад 15% доходів сім'ї. А це означає, що значна частина пересічних українців залишиться без субсидій.

Скажімо, сім'я з 3 осіб, отримувала одну середню зарплату в розмірі 8 368 грн. При розрахунку розміру обов'язкового платежу цю суму необхідно поділити на кількість членів сім'ї, два прожиткових мінімуми і помножити на 15% і на сукупний дохід сім'ї. Те, що вийшло, – платіж родини, решту покриє субсидія.

Відтак зазначена сім'я могла щомісяця платити за комуналку з урахуванням субсидії 1029,7 грн. В зимовий період витрати на комуналку могли складати 1,5-2 тис. грн. Тобто субсидія компенсувала близько половини витрат на комунальні послуги.

З 1 травня набувають чинності деякі норми законів "Про житлово-комунальні послуги" та "Про комерційний облік". Ці норми мали запрацювати ще майже рік тому - у червні 2018, проте за ініціативою уряду та місцевої влади парламентарі відтермінували запровадження змін.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще
У травні розмір субсидій сім'ї буде перерахований з урахуванням зростання середньомісячного доходу в 9 341 грн. При цьому розмір обов'язкового платежу становитиме 1 227,5 грн. І якщо влітку цієї суми вистачатиме на оплату комунальних послуг в межах нормативів, субсидію вже не дадуть.

Цікаво, що знижку також не отримають власники будинків площею від 200 кв. м, або квартири від 120 "квадратів", автомобіля, чий рік випуску не перевищує 5 років, не перебувають на обліку в Центрі зайнятості та не сплачували ЄСВ, а також українці, зробили якусь покупку від 50 тис. грн. Навіть якщо на покупку вони накопичували все своє життя.

Нагадаємо, інститут керуючого, оновлені платіжки і пеня: як новий "комунальний" закон змінить життя українців.

Як повідомляв Знай.uа сума оплат по комуналці побила рекорд: такого в історії України ще не було.

Також Знай.uа писав, погода на вихідні: буйна стихія покаже українцям свій норов.