В Україні готуються до запуску другого рівня пенсійної системи (накопичувальна пенсія). Влада зараз розробляє відповідний документ.

Про це повідомили в Кабінеті міністрів України.

Що змінить новий рівень Пенсійної реформи

Передбачається, що українці отримають додаткову пенсію, однак на другу пенсію доведеться платити додатковий внесок. У перший рік доведеться віддавати 2%, після кожні 12 місяців ставку будуть збільшувати на 1 відсоток, доки не досягне максимальні 10%. Якщо зібрані кошти не "з'їсть" інфляція, розмір другої пенсії може скласти близько 12% останньої зарплати.

українці

За словами чиновників, накопичувальна пенсія допоможе українцям в майбутньому мати більші виплати після того, як вони вийдуть на заслужений відпочинок.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ризики накопичувальної пенсії

Другий рівень реформи має також ряд недоліків. У першу чергу це стосується ризиків втратити накопичені кошти.

Зібрані кошти може "з'їсти" інфляція, вони можуть знецінитися в результаті чергової кризи, за обслуговування інвестиційних компаній і фондів також доведеться платити.

пенсіонери

Так, вартість послуг адміністрування для учасників Накопичувального фонду складуть не вище 0,5% чистої вартості активів плюс ще 0,1% на оплату Ради і Адміністративного офісу Накопичувального фонду, пояснює старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. Для учасників, які виберуть недержавні пенсійні фонди, планка набагато вище - до 3,5% чистої вартості активів.

За словами фахівців, зростання ставки може здйснюватись лише за умови, якщо середня зарплата за рік зросте щонайменше на 5%.

Якщо законопроект ухвалять, другий рівень Пенсійної реформи запрацює не раніше, ніж за два роки.

Нагадаємо, українцям пообіцяли чергове підвищення пенсій у липні.

Як повідомляв портал Знай.ua, згідно з новим законом про житлово-комунальні послуги, українців, які накопичують борги, змусять заплатити більше.

Також Знай.ua писав про те, що українці, які накопичили борги по комуналці, змушені будуть платити більше.