Проліття

Проліття у слов'ян було останнім тижнем, коли орали землю і вже починали сіяти. В цей день здійснювали обряди, щоб земля прокинулась, щоб отримати силу і здоров'я. Обряд орання повинен був принести здоров'я та удачу. А для жінок проводили чарування у Тригли, так називали древню богиню, воно повинно було допомогти жінці зберегти в родині лад.

Каннський кінофестиваль

Каннський кінофестиваль - міжнародний, вважається найпрестижнішим і однією з найстаріших подій весни в кіно. Його проводять щороку в травні протягом двох тижнів. У фестивалі беруть участь не тільки номінанти, але і близько 10 тисяч акредитованих професіоналів і приблизно 4 тисячі журналістів. Зірки і професіонали кіно збираються на ці дні в Каннах. Головна премія Гран-Прі і «Золота пальмова гілка» присуджується двом кращим фільмам – повнометражному та короткометражному.

Тамароба в Грузії

У Грузії це національне свято, коли поминають святу царицю Тамару – Тамароба. Найголовніші події проводять в Тбілісі в церкві під ім'ям цариці, в храмі Різдва Пресвятої Божої Матері і в Ахалціхі. У православних храмах проводять урочисті молебні. Свято почали відзначати з 1917 року, після того, як грузинська церква знову стала автокефальною. А Тамара Багратіоні була першою жінкою в Грузії, яка стала одноосібною правителькою.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Православні свята:

  • Преподобного Пафнутія Боровського.
  • Пророка Єремії.
  • Седмиця 3-тя по Пасці.

Веремій Запашник

Свято отримало назву по імені святого Єремії — другого з чотирьох великих пророків, згаданих у Старому Завіті. Запашником його назвали тому що починали орати землю й засівати поля. Це виснажлива робота для самих землеробів і для худоби, яка допомагала їм у праці. Тому багато селян просили допомогти їм небесні сили. Вони вважали, що пророк Єремія запрягає колісницю і допомагає їм, якщо до нього звернутися з молитвою.

Народні прикмети на 14 травня

Іменини в цей день

Герасим, Юхим, Веремій, Гнат, Макар, Ніна, Пафнутій, Тамара

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.