У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Маври і її чоловіка – мученика Тимофія, читця. На Русі святу стали називати більш звичним ім'ям – Марфою. Інші назви свята: «Тимофій і Мавра», «Маврушка», «Мавра Молочниця», «Зелені щі».

Тимофій і Мавра були подружжям, які жили в кінці 3 століття. Коли були гоніння на християн за правління імператора Діоклетіана, заарештували і Тимофія. Його звинуватили в тому, що він поширює чужу язичникам християнську віру і зберігає богослужбові книги. Тимофія катували і в цей час до нього прийшла Мавра. Вона сама сказала, що є християнкою, і захотіла розділити муки з чоловіком. Після цього їх обох розіп'яли. У шлюбі вони прожили всього 20 днів.

Чого не можна робити 16 травня

У цьому році день припадає на четвер, тому сьогодні не можна садити капусту, інакше її поточать черв'яки. Якщо ж рослини пересаджують, то жінкам не можна їсти хліб, бо курки поїдять молоду поросль.

Народні прикмети на 16 травня

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Багато роси на світанку – до погожих днів. Її відсутність говорить про швидкий дощ.
  • Рясна роса – до багатого врожаю огірків.
  • Ясна погода 16 травня – буде багато огірків.
  • Якщо листя на ясені ще не розправилися, а дуб уже красується зеленню – літо буде сухим.
  • Якщо в цей час починає цвісти черемха, то обов'язково настануть черемхові холоди. Причому якщо цвіту на черемсі дуже багато - буде дощове літо.
  • Чим раніше зацвіте черемха, тим більш теплим і жарким буде літо, а також буде тепла осінь.
  • Солов'ї заспівали перед Маврою — зацвіте весна дружно.
  • Якщо у цей день гуси і качки махають крилами, обов'язково намахають бурю.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.