У четвер, 17 травня, стало відомо про те, що Православна церква України оприлюднила постанову помісного собору Української православної церкви Київського патріархату про саморозпуск, датовану від 15 грудня 2018 року.

Варто відзначити, що документ підписаний патріархом Філаретом, чотирма митрополитами, серед яких нинішній предстоятель ПЦУ Епіфаній (Думенко), та низкою інших ієрархів УПЦ КП. Повідомляється, що помісний собор пройшов у Теплій Софії перед об'єднавчим собором УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП. Рішення прийняли одноголосно.

У першому пункті рішення собору зазначається, що дія релігійного об'єднання УПЦ КП припиняється шляхом об'єднання і приєднання до створюваної Православної церкви України.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Таким чином, статут про управління УПЦ КП і діяльність всіх статутних органів церкви була припинена ще в минулому році.

"Вранці 15 грудня 2018 року за рішенням власного Помісного собору УПЦ КП припинила свою окрему діяльність, а вся її повнота увійшла до складу Православної церкви України", - йдеться в заяві на сайті ПЦУ.

Нагадаємо, що 24 травня відбудеться священний синод Православної церкви України. Відомо, що на ньому будуть обговорювати конфлікт всередині церкви і можливий розкол. Про це повідомив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній. Він уточнив, що на синоді буде обговорюватися загальний стан справ у церкві, а також конфлікт між предстоятелем і ПЦУ почесним патріархом Філаретом.

Як повідомляв портал Знай.uа, у разі перегляду рішення Об'єднавчого собору та відновлення Київського патріархату з Філаретом Вселенський патріарх може припинити дію Томосу про надання автокефалії ПЦУ до моменту подолання канонічної кризи.

Також портал Знай.uа писав, що предстоятель православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній заявив, що не готовий підкорятися ультиматумам Патріарха Філарета. Митрополит наголосив, що він готовий прислухатися до порад Філарета.