Українці можуть стати власниками історичного документу про надання УПЦ автокефалії - Томосу, адже тепер його копії можна придбати в релігійних магазинах.

Про це повідомив клірик трапезного храму Софія Київська, священик Православної церкви України Іван Сидор, передає "УНН".

"Через кілька тижнів, десь місяць пройшов, як був наданий Томос Православної церкви України, були зроблені точні копії. Це копія оригінального тексту, а також копія, перекладена на українську мову, щоб люди могли не тільки дивитися, але і читаючи могли розуміти, що там написано. Про точну кількість важко говорити. Мова йде про кілька тисяч копій, я думаю, близько п'яти тисяч", - каже отець Іоанн.

Томос в Україні
Томос в Україні

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

За його словами, ці копії Томосу набагато менші за оригінал. Зроблено це для зручності читання і зберігання. Адже основна їх мета - щоб у кожному українському храмі був Томос.

"Священики, які мають бажання отримати цю копію Томосу, приїжджають до свого єпархіальному управлінню, пишуть прохання на те, що вони хочуть отримати таку копію, копію видають", — додає Іван Сидор.

Томос для України
Томос для України

Він стверджує, що копії доленосного для України документа також можна придбати в релігійних кіосках:

"Я знаю, у деяких церковних крамницях вони вже були в продажу... і основна мета — це щоб Томос був у кожному будинку і храмі. Наприклад, на території Михайлівського Золотоверхого монастиря є церковна лавка, і я бачив, що їх продавали".

Нагадаємо, почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Київський патріархат не ліквідовано після створення об'єднаної церкви.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Про це він заявив в ефірі одного з телеканалів.

Зокрема, Філарет розповів, що Київський патріархат, який відповідно до умови Вселенського патріарха Варфоломія повинен був саморозпуститись, досі існує. Більше того він розповів, що прийняти рішення про ліквідацію такої структури може лише він.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Верховний Суд відмовився оцінювати рішення Верховної Ради, яким вона підтримала звернення чинного президента України Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

Також Знай.ua писав про те, що новообраний президент Володимир Зеленський відреагував звинувачення військовослужбовця Володимира Скакуна, який "не побачив" слугу народу на богослужінні під час Великодня.