Міжнародний день музеїв

День прийняли на засіданні Міжнародної ради музеїв і з 1978 року його відзначають понад 150 країн. Саму раду створили в 1946 році, вона представляє музеї та професіоналів цієї справи. Щорічно у свята своя тема, яку присвячують питанням діяльності музеїв: незаконне вивезення цінностей, роль самих музеїв у підвищенні культури суспільства. У 2019 році тема «Музеї як центри культури: майбутнє традиції».

День науки в Україні

День відзначають у третю травневу суботу за Указом Президента від 1997 року. В останні роки державні діячі вітають всіх наукових працівників, а тих, хто відзначився найбільше, нагороджують держнагородами, преміями та пам'ятними подарунками.

День Європи в Україні

Цей день в Україні відзначають з 2003 року теж в 3-ю суботу травня. Мета свята – продемонструвати прагнення до зближення з країнами ЄС, так як Україна планує вступити в Євросоюз. Жителі відзначають день спільних цінностей та спільної історії всіх націй континенту. Проводять різні заходи, презентації країн Європи, виставки, дегустації традиційних страв, концерти.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

День Рожевої Пантери

Рожева Пантера, чий день відзначають з 2015 року, відомий персонаж мультфільмів, які люблять діти і дорослі. Символ свята – Рожевий Діамант, який символізує нестандартне мислення і зміну навколишнього світу. До цього дня часто печуть космічне печиво Fairy у вигляді бінарного коду нулів і одиниць, подають його обов'язково на тарілочках з рожевою облямівкою.

Православні свята:

  • Великомучениці Ірини.
  • Святкування ікони Божої Матері "Невипивана чаша".
  • Седмиця 3-тя по Пасці.

Пелагея Заступниця, День баклушников

В цей день відзначається пам'ять Ірини (Аріни, Орисі) Македонської, яка стала першою жінкою, шанується в лику великомучеників. В цей день, як і напередодні, висаджують грядки, в основному капусту й огірки. Повинна цим займатися тільки жінка і в повній самоті, щоб не зміг ніхто наврочити. Також прийнято випалювати покоси, щоб позбутися від старої сухої трави.

Народні прикмети на 18 травня

Іменини в цей день

Адріан, Ірина (Орися), Яків

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.