За церковним календарем це день вшанування апостола Симона Зилота, Кананіта. Інші назви свята: «Іменини Землі», «День Землі», «Симон Зилот», «Симон Посів». 23 травня Мати Сира-Земля вшановується як «іменинниця». Вважається, що в цей день Земля «відпочиває», тому її не можна орати, копати, боронувати.

Симон – зведений брат Ісуса, він був сином Йосифа від його першого шлюбу. Він жив у 1 столітті в Кані Галілейському, був зелотом і рибалкою. Потім він став учнем Спасителя і апостолом, одним з 12-ти. За переказами він проповідував в Лівії, Єгипті та Юдеї. Вважається, що він також був і в Британії. Помер він мучеником біля Чорного моря на узбережжі Кавказу.

Чого не можна робити 23 травня

Так як цей день збігається з давнім святом іменин Землі, то з землею і пов'язано більшість заборон. Не можна сьогодні до неї не шанобливо ставитися, не можна забивати в неї кілки, копати ями, використовувати для неї будь-які гострі предмети, тому що тоді ви порушите її спокій.

Народні прикмети на травень

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Приказки і прикмети

  • 23 травня лопнули сережки на березі, – прикмета, що настав час сіяти хліб.
  • Вранці в Симонов день бджілки швидко пересуваються, – значить, буде ясний день.
  • Дощить 23 травня і вітряна погода, – прикмета, що попереду очікується тепло
  • Кроти на Симона Зилота навколо нори землю розкидали, – очікується дощова погода.
  • Чутно до самого світанку, як птахи співають, – по прикметі, задощить.
  • Народжені в Симонов день володіють величезною силою, яку вони з землі черпають.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.