Почесний патріарх ПЦУ Філарет на синоді не підтримав Епіфанія, як предстоятеля церкви митрополиту Київського і всієї України.

Про це сам Епифаній розповів журналістам після завершення синоду ПЦУ.

За словами баженнійшого, всі інші учасники синоду одностайно проголосували за висловлення підтримки йому як предстоятелю.

"Святіший патріарх Філарет засвідчив: те, що він оприлюднив, він засвідчив і на засіданні Священного синоду, тобто що існує Київський патріархат, хоча всі ми намагалися довести, переконати, що зараз юридично і фактично вже немає Української православної церкви Київського патріархату", – сказав Епіфаній.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але святійший патріарх Філарет, на жаль, залишається утверджений у своїй думці", – додав він.

Митрополит також назвав неправдою інформацію, що на першому синоді ПЦУ хотіли відправити Філарета на відпочинок. Мало того, в управлінні Філаретом залишили найбільш прибуткові парафії. Як пояснив Епіфаній, частково через це виникли певні фінансові труднощі у ПЦУ.

"Це неправда. Я сам відстоював позицію святішого, щоб йому залишити ті парафії, які в нього були до собору. І так і було вирішено".

Також повідомляється, що члени синоду прийняли рішення, що ПЦУ буде керуватися статутом, який ухвалили в Софії 15 грудня 2018 року. Це рішення також не підтримав Філарет, який не змінив своєї думки щодо діяльності Української православної церкви Київського патріархату.

Нагадаємо, у п'ятницю, 24 травня у Києві пройшло засідання Священного Синода Православної Церкви України.

Як повідомляв портал Знай.ua, Епіфаній розповів про найголовніші розбіжності між ним і Філаретом

Також Знай.ua писав, київський патріархат заявив про саморозпуск.