Народне свято «Євдокія Свистунья» відзначається 30 травня. У православному церковному календарі це день пам'яті преподобної Євфросинії Московської. Інші назви свята: «Євдокія», «Євфросинья», «Ондрон з дощем», «Звіздар». На Русі вважалося, що Євдокія є заступницею від посух. Тому в цей день їй молилися, щоб Сонце не висушило землю, щоб дощів було вдосталь. Назву «Свистунья» свято отримало через вітри, які свистять в цей період.

Єфросинія народилася в родині князя Суздальського Димитрія та княгині Анни в 1353 році. Батьки виховали її в любові і послуху Богові. У 14 років дівчинку повінчали з князем Димитрієм Донським Московським, але це не було проти її волі, вони одружилися по любові. Завдяки цьому союзу помирилися два князівства. Коли Димитрій помер, Єфросинія, крім виховання дітей також зводила монастирі і храми. Ближче до кінця свого життя вона покинула престол і стала черницею.

Чого не можна робити 30 травня

Будьте дуже обережні, не ловіть ґав і дивіться під ноги. А ще краще, ходіть подалі від лісу, полів і навіть парків. Тому що сьогодні вилазить дуже багато змій. Наші предки так боялися їх укусу, що навіть проводили захисні ритуали.

У цей день не варто виходити з дому, навіть молодь не випускають погуляти. Тому що подібні розваги можуть погано відібитися на рослинах, які були посаджені в цей день.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Насправді день сам по собі дуже важкий і небезпечний. Не приймайте важливих рішень, інакше все піде шкереберть. Будьте обережні, багато людей захочуть вас обдурити. Також краще не пити ліки та алкоголь, і уникати поїздок і подорожей.

Народні прикмети на 30 травня

Приказки і прикмети

  • Яка погода стоїть на Євдокію Свистунью, таким буде і літо.
  • Прохолодний день – прикмета частих градів влітку.
  • Дощовий день і місяць тільки зароджується – влітку буде багато опадів.
  • Якщо на Євдокію дув північний вітер, то чекали холодного літа, вітер західний обіцяв мокре, але тепле літо, а вітер з півдня віщував літню спеку.
  • На яблуні, горобині і бузку багато цвіту – у найближчі дні буде хороша рибалка.
  • Навколо флюгера, шпиля і подібних гострих предметів видно блакитнувате мерехтіння – скоро почнеться гроза.
  • Народженим 30 травня дана здатність заговорювати дощ. Носити їм слід нефрит або бірюзу

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.