Народне свято «Федот Вівсяник» відзначається 31 травня. У православному церковному календарі це день пам'яті мученика Феодота Анкірського і семи дів-мучениць. Інші назви свята: «Вівсяник», «Житник», «Сім дів». Вівсяником Федота прозвали тому, що в його день намагалися вгадати по дубу яким буде урожай вівса.

Сьогодні варто почитати Федота, вважається, що він допомагає вівсу, а значить треба зварити вівсяний кисіль та його частину вилити під корінь дуба, дуже важливо при цьому співати. Також Федот вважається помічником весни. Дуб був дуже важливим деревом для наших предків. По дубу можна дізнатися, яким буде урожай – якщо на ньому «маківка з опушкою», то урожай буде хорошим. Якщо ж навіть зелені листки опадають, то це погана прикмета, яка віщує голодний рік. Дуб – символ могутності, слави і сили. Під ним навіть здійснювали шлюби. Тому сьогодні ще можна молодим взятися за руки, три рази обійти дерево і тоді їх союз буде вважатися вічним і міцним.

Зазвичай вважається, що рубати дуб – це великий гріх, але сьогодні це можна робити, якщо ви збираєтеся будувати церкву або житло. Є ще одна умова, рубати треба дуже міцним чоловікам разом, тоді вони ділять гріх на всіх.

Народні прикмети на 31 травня

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Є ще кілька цікавих прикмет на цей день:

  • Кому 31 травня попадеться яйце з двома жовтками, той скоро розбагатіє.
  • Якщо під коровою пролетить птах, то її молоко швидко прокисне.
  • Хто 31 травня сіль розсипає за столом, той і стане призвідником сімейного скандалу.
  • Побачити свиню з поросятами – до добра.
  • У вагітної 31 травня щока засвербіла, – значить, вона носить під серцем сина.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.