Кабінет міністрів затвердив нову редакцію українського правопису. І якщо спеціалісти наголошували, що нові правила почнуть вводити поступово, однак все сталося не так, як очікували і нові правила написання слів запрацюють уже з понеділка, 3 червня.
Про це повідомили представники Міністерства освіти і науки України.
3 червня, МОН та Національна академія наук опублікують на своїх сайтах фінальний текст нової редакції "Українського правопису".

Також у міністерстві повідомили, що застосовувати норми нового правопису потрібно буде з цього ж моменту. Їх рекомендується використовувати "у всіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мовлення".
На даний момент Міністерство освіти розробляє план імплементації нової редакції "Українського правопису". Цим документом, зокрема, будуть передбачені строки та етапи впровадження змін в освітній процес.

Що зміниться в "Українському правописі"

● тепер у словах грецького походження буквосполучення -th буде передаватися не тільки літерою -ф, але і літера -т. тобто можна буде писати "міт" замість "міф", "анатема" замість "анафеми", "Атени" замість "Афіни" і т. д.;
● офіційно в мову вводяться фемінітиви - слова жіночого роду, що позначають рід діяльності: "поетка", "членкиня", "критикеса";
● приставка пів, що позначає половину чого-небудь, тепер стає окремим словом; а ось префікси анти-, віце-, екс-, контр - будуть писатися разом;
● офіційно введені норми написання назв сайтів: з родовим словом вони пишуться в лапках і з великої літери, а якщо назва вживається окремо, то з маленької літери й без лапок.

Нагадаємо, священики ополчились проти біблійного імені дівчинки. Батьки влаштували бойкот церкві.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили, як тепер правильно за новим правописом писати слова на релігійну тематику.

Також Знай.ua писав про те, що Кабмін затвердив 7 головних змін в українській мові.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще