Чорниця є однією з найулюбленіших ягід для багатьох людей. І це, звичайно, не випадково, адже ця ягода гідна звання справжнього суперфуду, вона дуже корисна для життєдіяльності всіх органів і систем організму.

А щоб поєднати корисне з приємним, вирушайте до лісу збирати смачну та корисну ягоду, сезон якої починається у червні.

Коли збирати?

На даний час чорниця звичайна знаходиться у стадії цвітіння, лише в найбільш освітлених місцях її зростання вже з’явилися перші зелені ягідки. Достигають плоди з середини червня, тоді і слід планувати їх збір.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

чорниця у лісі

Де збирати?

Чорниця звичайна достатньо поширена рослина в хвойних та мішаних лісах нашого лісгоспу.

Хто може збирати чорницю?

Згідно ст. 66 Лісового кодексу України, кожен громадянин має право безоплатно, без спеціального дозволу, збирати для власного споживання дикорослі трав’яні рослини, квіти, ягоди, гриби і тд. Однак варто пам'ятати, що це слід робити правильно, акуратно зриваючи не пошкоджуючи саму рослину, її гілки та корінь та не виснажуючи її.

Користь чорниці

Мабуть усі чули, що ця ягода надзвичайно корисна для очей. Це дійсно так. А також її рекомендують вживати діабетикам.

Чорниця — безпечна і швидка допомога при розладах шлунка у дітей. Можна заварювати чай зі стеблами рослини.

Однак до вживання чорниці є проипоказання. Також чорниця протипоказана при сечокам'яній хворобі. Через неї організм виділятиме щавлеву кислоту. А також тим, хто страждає запорами через її в'яжучі властивості.

Нагадаємо, ціна на звичайний обід посадить українців на жорстку "літню" дієту.

Як повідомляв Знай. ua, на що українці витрачають найбільше.

Також Знай. ua писав, що вартість звичайного обіду змусить українців сісти на дієту.