Конституційний суд України скасував скандальний закон, який збільшував мінімально необхідний вік для виходу на пенсію за вислугу років.

Про це повідомили у прес-службі КС.

Щоправда, аби постанова запрацювала, необхідно, щоб парламентарі внесли відповідні зміни до закону про пенсійне забезпечення.

пенсіонери

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У рішенні суду сказано, що втрата професійної працездатності або придатності не пов'язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.

Підвищення на 5 років віку виходу на пенсію для жінок, а також збільшення на 5 років загального та спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років для окремих категорій працівників, позбавляють цих осіб права на соцзахист і не відповідають конституційним принципам прав і свобод людини, соціальної держави.

медики

Раніше право вийти на пенсію за вислугу років мали педагоги, медики, гірники, українці, що працюють на хімічному підприємстві в інших шкідливих для здоров'я галузях.

Закон передбачає, зокрема, додаткову умову для призначення пенсії за вислугу років до досягнення віку 50 років для працівників льотного і льотно-випробного складу, і 55 років для працівників освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення, а також артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів.

пенсіонери

Тепер, якщо в разі звернення по призначення пенсії за вислугу років українці почують відмову, вони мають право звернутися до суду.

Нагадаємо, українцям повідомили, що слідом за субсидіями монетизують й інші пільги.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Нафтогазі повідомили про подорожчання газу у червні. А от у липні ціни знову збираються знизити.

Також Знай.ua писав про те, що у Зеленського розповіли, коли в Україні може змінитися ситуація з тарифами.