Вселенський Патріарх Варфоломій прокоментував конфлікт, який стався між митрополитом Епіфанієм і почесним патріархом Філаретом. Так, він дав пояснення українським журналістам у Стамбулі.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Варфоломій підкреслив, що "Київський Патріархат не існує і ніколи не існувало".

Крім того, предстоятель Константинопольської православної церкви окремо зазначив, що після надання Томосу про автокефалію відповідальність головного єпископа ПЦУ Єпіфанія входить управління історичною церквою і зміцнення єдності українського народу.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Що стосується Філарета, то його відновили в єпископському гідність як колишнього Митрополита Київського", - пояснив він.

Разом з тим Вселенський патріархат завжди висловив "глибоку стурбованість з приводу релігійної ситуації українського народу".

Патріарх Варфоломій пояснив, що надання Томосу ніяк не було пов'язано з політичною ситуацією в країні.

"Десятиліттями, якщо не століттями, Україна не могла насолоджуватися повною свободою від зовнішнього впливу, особливо від Російського держави", - повідомив він.

Таким чином Вселенський Патріархат скористався правом для того, щоб відновити велич єдності, яке ґрунтується на вираженні святого Павла.

"Один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Батько всього", - резюмував він.

Нагадаємо, Філарет на синоді повстав проти Єпіфанія.

Як повідомляв Знай. ua, Єпіфаній намагається знайти управу на Філарета.

Також Знай. ua писав, що скандал між Єпіфаній і Філаретом набирає обертів.