З 1 січня 2020 року вступлять в силу нові правила і ціни для отримання шенгенських віз. Відповідне виправлення до візового кодексу 6 червня цього року затвердив Європейський консиліум. Зміни спрямовані в основному на спрощення отримання віз, але і заплатити за це доведеться більше.

Отримувати Шенген немає необхідності тим, у кого вже є біометричний паспорт. Але тільки в тому випадку, якщо метою поїздки є не надто тривалі туристичні подорожі. Варто пам'ятати, що працювати по шенгенській візі – не можна. Хіба що, тільки у робочі відрядження за рахунок роботодавця.

Нові правила передбачають такі зміни та можливості:

  • Можна подавати заявку на отримання візи за півроку (але не пізніше ніж за 15 днів до запланованої дати поїздки). На даний момент у різних консульств можуть бути свої тимчасові рамки для подачі заяви (зазвичай документи починають приймати не раніше, ніж за три місяці до поїздки).
  • Заявку можна буде подавати в електронному вигляді (зараз потрібно особисто відвідати консульство для цього або доручити це посередникам через завірену нотаріально довіреність).
  • Як і зараз, завзяті мандрівники з позитивною візовою історією можуть розраховувати на отримання багаторазової візи на 1-5 років.
  • Візовий збір з 2020 року складе 80 євро для дорослих і 40 євро для дітей 6-12 років (зараз вона коштує 35 євро (якщо в Україні подається не громадянин України - 60 євро).
  • Розмір візового збору будуть переглядати кожні три роки.

При подачі заявки на отримання шенгенської візи заявник повинен буде вказати, який тип візи йому потрібний (туристичний, діловий, культурний або спортивний). Консульство конкретної країни робить на візі свою позначку. В іншому шенгенська віза у всіх країн однакова і вимагає приблизно однакового пакету документів.

Які документи потрібні

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Вони можуть трохи відрізнятися у різних консульств, але, як правило, включають наступні документи:

  • Закордонний Паспорт.
  • Заповнена анкета.
  • Підтвердження сплаченого візового збору.
  • Медстраховка (дії якої охоплюють всю територію Шенгену).
  • Свіжі фотографії (найчастіше, це два кольорових фото 3,5х4,5 см).
  • У ряді випадків – підтвердження броні житла.
  • Підтвердження платоспроможності (це може бути, наприклад, довідка з роботи про зарплату або виписка з банку).
  • Доказ наміру повернутися назад (тут підійдуть зворотні квитки, свідоцтво про шлюб, про народження дітей, документи на нерухомість або довідка з місця навчання або роботи).
  • Для культурних, спортивних та бізнес-віз – запрошення від приймаючої сторони або організаторів заходу.

Знаходитись в країнах Шенгенської зони з простою візою або біометричним паспортом можна не більше 90 днів протягом півроку. Цього терміну цілком достатньо для того, щоб зробити короткочасні ділові або туристичні поїздки.

Трудовим мігрантам робочі візи, як і раніше, необхідно оформляти. Виняток тут становить лише Польща – сюди можна їхати на сезонні роботи (не більше 3-х місяців) з біометричним паспортом.

«Наші заробітчани повинні оформляти трудову візу і мати запрошення на роботу. По Шенгену з України заробітчани не їздять – більше по безвізу можуть, але в більшості випадків це нелегально. Навряд чи ці нововведення якось вплинуть на настрої українських робітників, так само як і на кількість нелегальних трудових мігрантів в країни ЄС швидше за все не позначаться», — розповів голова профспілки «Трудова солідарність» Віталій Махинько.

Щоб працювати легально віза потрібна

Тим же, хто планує працевлаштуватися легально і працювати в ЄС більше півроку оформити візу все ж необхідно. Зараз процедура отримання трудової візи, в залежності від країни, може тривати 2-3 місяці. Але якщо документи можна буде подавати за півроку, то трудовий мігрант запросто встигне вкластися в терміни і поїхати на роботу вчасно.

Вартість останніх залишиться колишньою, наприклад, в Польщі, буде, як і зараз коштувати 80 євро. А ось візові посередники слідом за підвищенням базової ціни простих дозволів швидше за все не упустять можливості підняти вартість своїх послуг.

«Оформлення, як процес, який проходить через візові центри, буде коштувати стільки, скільки захоче ця структура. Думаю, що ціна збільшиться, але наскільки – невідомо. Найбільше робочих віз для українців видає Польща. Однак, деякі користуються польською візою для роботи в інших країнах, що є порушенням. У разі виявлення місцевою владою такого працівника-іноземця, він буде депортований на батьківщину із забороною на в'їзд в країни ЄС на термін від року до п'яти років», — помітив у бесіді з UBR.ua голова Всеукраїнської асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник.

За що можуть забрати видану шенгенську візу:

  • За порушення строків перебування.
  • За нелегальне працевлаштування.
  • За порушення закону в країні перебування.

У кожному з перерахованих випадків влада може прийняти рішення про депортацію і встановити заборону на подальший в'їзд в країну. Правда, якщо терміни перебування в шенгенській зоні були перевищені мандрівником не з його вини (наприклад, затримали літак, зламався автобус, потрапили у лікарню), то його карати не будуть. Зрозуміло, якщо людина зможе документально підтвердити факт такої події.

Незабаром, кажуть експерти, потреба отримувати шенгенську візу в українців і зовсім відпаде – все більше людей з кожним роком будуть отримувати біометричні паспорти і їздити по них. Згідно з даними Міграційної служби України, тільки за 2018 рік українці оформили понад 4,8 млн. біопаспортів, що на 780 тис. більше, ніж у 2017 році.

Країни Шенгенської зони:

  1. Австрія.
  2. Бельгія.
  3. Угорщина.
  4. Німеччина.
  5. Греція.
  6. Данія.
  7. Італія.
  8. Іспанія.
  9. Ісландія.
  10. Латвія.
  11. Литва.
  12. Ліхтенштейн.
  13. Люксембург.
  14. Мальта.
  15. Нідерланди.
  16. Норвегія.
  17. Польща.
  18. Португалія.
  19. Словаччина.
  20. Словенія.
  21. Франція.
  22. Фінляндія.
  23. Чехія.
  24. Швейцарія.
  25. Швеція.
  26. Естонія.

Нагадаємо, скасування безвіза з Україною: посол ЄС розставив всі крапки над "і".

Як повідомляв Знай.uа, посадити всіх: українці жорстко звернулися до Зеленському.

Знай.uа писав, Європа буде видавати візи по-новому: все, що необхідно знати.