Православна церква в цей день вшановує пам'ять святителя Нікіфора, сповідника, патріарха Константинопольського. Інші назви свята: «Нікіфор дубодер», «Вьюнец», «Вьюнишник», «Зелені свята». В цей день вітали пари, пошлюблених у поточному році. Господині прикрашали будинки віночками з березових гілочок, а до обіду обов'язково пекли коровай. Крім того, в цей день ще і Троїцька батьківська субота – день поминання.

Нікіфор був сином секретаря імператора і служив сановником при дворі імператриці Ірини, навіть брав участь у скликаному нею Сьомому Вселенському соборі. Пізніше він з Константинополя пішов у Мідікійський монастир, але не відразу став ченцем, а тільки після смерті патріарха Тарасія 806 році і сам став патріархом. Він ревно захищав іконошанування. Коли став імператором Лев Вірменин у 815 році Нікіфора заслали в монастир святого Феодора, де він помер у 828 році.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення
Показати ще

Чого не можна робити 15 червня

По народному святу не потрібно надягати одяг з металевими ґудзиками, а от з Троїцької суботою більше заборон. В цей день не можна сумувати і оплакувати померлих, скоро світле свято Трійці і тому потрібно згадувати їх з радістю. Однак не можна влаштовувати гучне свято і веселощі, а також пити спиртне. На кладовищі заборонено залишати їжу і спиртні напої. Можна в цей день прибирати і працювати, але шити і прясти заборонено. Також не можна купатися у відкритих водоймах, прати і полоскати білизну.

Народні прикмети на 15 червня

Приказки і прикмети

  • Якщо вночі та вранці тиха погода, значить ще кілька днів буде тепло і ясно.
  • Якщо протягом дня вітер посилюється, значить буде дощ.
  • На заході сонце ховається за хмари чи хмари – до негоди.
  • Всю ніч чути трелі солов'я – до ясної, тихої і теплої погоди.
  • б'ються Горобці і граються – найближчим часом буде хороша погода.
  • Якщо до обіду було сонце - то перша половина липня буде суха. Якщо в післяобідній час почався дощ, то і в липні після середини місяця підуть дощі.
  • Народжені 15 червня мають веселу вдачу.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.