Православна церква в цей день вшановує пам'ять святителя Нікіфора, сповідника, патріарха Константинопольського. Інші назви свята: «Нікіфор дубодер», «Вьюнец», «Вьюнишник», «Зелені свята». В цей день вітали пари, пошлюблених у поточному році. Господині прикрашали будинки віночками з березових гілочок, а до обіду обов'язково пекли коровай. Крім того, в цей день ще і Троїцька батьківська субота – день поминання.

В цей день слід сплести вінок. Він буде не тільки прикрасою, але і талісманом, який захистить від нечисті і злих людей. За основу слід взяти в'юнок і додати гілочки полину. Вважається, що вони вбережуть від русалок, які особливо активні в цей час. Їх можна носити не тільки дівчатам, але і всім людям, а також їх надягають на тварин.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Потім віночки можна повісити на хлів, колодязь, пташник, просто кинути в полі або повісити на дерево. Тоді буде гарний урожай. Після цього дня вінок потрібно розірвати і спалити.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Можна плести вінок і щоб закликати судженого. Коли будете плести, потрібно думати про коханого, надіти віночок на голову і заснути з ним. А потім його потрібно заховати до зими. Взимку його розривають, заварюють чай. Але пити настій можна тільки дівчині, яка робила вінок.

Також потрібно спекти великий коровай, він уособлює сонце, багатство і добробут. Можна піти в гості, пригостити гостей вином, дітям потрібно давати невеликі гроші та цукерки.

Існує ще один цікавий обряд. Пара, яка хоче одружитися бере в руки в'юнок і заходить до молодих, які зіграли весілля цієї весни, та передають їм квіти. А ця пара потім – наступним, що зайшли. Так діляться своєю любов'ю.

Працювати в Троїцьку батьківську суботу можна і навіть потрібно навести порядок в будинку після служби і кладовища. Слід прикрасити будинок квітами й травами. Але шити і займатися іншим рукоділлям не варто.

Народні прикмети на 15 червня

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.