Православна церква в цей день вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа. Інші назви свята: «День Волхва-Дорофея», «День сон-трави», «Ніч сон-трави», «Горобині ночі». З Дорофєєва дня ночі стають самими короткими у році. Назви «День/ніч сон-трави» свято отримало за те, що в цей день розпускається ця чарівна та загадкова рослина.

Дорофей був народжений в 255 році в Антіохії. Він був єпископом у Тирі – фінікійське місто. Коли проходили гоніння на християн при Діоклетіані, Дорофей ховався від язичників у Варні. Він повернувся в Тир тільки після сходження на трон імператора Костянтина, який видав Міланський едикт. Коли прийшов до влади Флавій Юліан Відступник, знову почалися гоніння, і в цей раз Дорофей вже не врятувався. Хоча він був вже старий, але його спочатку мучили, а потім вбили.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Чого не можна робити 18 червня

Сьогодні виходять на пошуки сон-трави. Але просто так її не можна збирати, спочатку треба вимовляти спеціальні замовляння, які зараз навряд чи хто знає. Якщо вже вирішили зібрати, то можна перевірити сон-траву на справжність. Для цього її потрібно опустити в джерельну воду, бажано в повний місяць. Справжня сон-трава повинна заворушитися.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Народні прикмети на 18 червня

Приказки і прикмети

  • Вранці відчувається різкий запах трави – до дощу.
  • Багато роси – до великого врожаю.
  • Туман стелиться по воді, значить грибів буде багато.
  • Якщо всі бур'яни виполоти вранці на Дорофея, то вони більше не з'являться.
  • Якщо у цей день погода хороша, значить буде хороший врожай зерна.
  • Безліч павуків віщують спеку, а якщо стукає дятел - дощі.
  • В Дорофєєв день сняться пророчі сни.
  • Народжені 18 червня наділені «пихатою» вдачею і часто не впевнені в собі. Тільки після сорока вони знаходять свій істинний шлях і знаходять віру в свої сили. Такі люди володіють здібностями заспокоїти людину, вселити в неї впевненість. Носити їм слід топаз.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.