Катастрофа в Чорнобилі створила найнебезпечнішу речовину - лаву, яка пропалювала усе на своєму шляху.

Про це пише Forbes.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Після відключення системи охолодження реактора і провалу запровадження контрольних стрижнів реактора, ядерний синтез вийшов з-під контролю, виділивши достатньо тепла, щоб розплавити паливні стрижні, їх оболонку, корпусу і все навколо включаючи бетонний пол будівлі реактора.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Паливні гранули всередині стрижнів майже повністю зроблені з оксиду урану. А обшивка, в яку вони поміщені, виконана із сплавів цирконію. Розплавившись при температурі понад 1200 градусів за Цельсієм, уран, цирконій і розтоплений метал утворили разом радіоактивну лаву, яка прожигала сталевий корпус реактора і бетонний фундамент.

Це відбувалося зі швидкістю 30 сантиметрів на годину. І хоча сам бетон не плавиться, він не витримував потоку та просто розсипався.

Через кілька місяців затверділу лаву вдалося виявити за допомогою камер дистанційного керування. Її прозвали "слоновою ногою". Після затвердіння сіра речовна зовні нагадувала кору дерев. На момент відкриття лави її радіоактивність становила приблизно 10 тисяч рентген. Доза вбиває все живе миттєво, наприклад людина загине через хвилину, якщо буде перебувати поруч.

У 1996 році рівень радіоактивності скоротився достатньо, щоб можна було опуститися до основи реактора і зробити знімки. Фото вийшли розмиті через радіаційного фону.

Виявлені речовини отримали свої назви та відносять до найнебезпечніших у світі. Схожий на лаву матеріал, який виник в результаті розплавлення ядерного, назвали "кориум". А невідомий до того сплав урану, цирконію та кремнію отримав назву "чорнобиліт".

Нагадаємо, над Чорнобилем відбувалась якась чортівня. Очевидці говорять про містичну істоту, яка піднялась над містом.

Як повідомляв портал Знай.ua, герой серіалу "Чорнобиль" послав подалі критику росіян.

Також Знай.ua писав про те, що серіал Чорнобиль скрім шаленої популярності спровокував і грандіозний скандал.