Вчора у столичному Володимирському соборі, щоб відновити Київський патріархат, Почесний патріарх Філарет зібрав так званий Помісний собор. Його учасники відкинули Томос і відновили УПЦ-КП, інформує Рoliteka.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

На зборах колишньої УПЦ Київського патріархату, що пройшли за ініціативою Почесного патріарха Філарета, відкинули томос про Єдину українську церкву. Сам Філарет звернувся до президента України Володимира Зеленського за підтримкою.

"Порошенку потрібен був будь-який томос, тому що йому потрібна була підтримка на виборах", - заявив Філарет.

Він висловив вдячність Варфоломію за томос, але сказав, що його умови не влаштовують УПЦ КП. Як відомо, в новій Православній церкві України Філарету відвели роль "почесного патріарха", залишивши його фактично без прав і без влади.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Собор організували у Володимирському храмі, настоятелем якого є прихильник і давній соратник Філарета протоієрей Борис Табачек.

Відомо також, що на скандальний собор, організований Філаретом, приїхали "гості" з Росії. Це митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов). У списках учасників собору значиться й єпископ Фалештський і Східно-Молдавський Філарет (Теодор Панку).

Томос скасували: подробиці рішення скандального собору Філарета

Томос скасували: подробиці рішення скандального собору Філарета

Томос скасували: подробиці рішення скандального собору Філарета

Раніше в ПЦУ розповідали, чому "протестує" патріарх Філарет. Зокрема, архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря повідомляв, що Філарет діє не в інтересах Російської Федерації і він переконаний, що, скликаючи собор КП, він врятує єдність та ідентичність Української Церкви.

Коментуючи чутки в українських ЗМІ про те, що нібито Константинополь може застосувати санкції щодо почесного патріарха Філарета, Євстратій Зоря називав їх спекуляціями.

"Я думаю, що це просто спекуляції. Патріарх Філарет є ієрархом Української Православної Церкви Константинопольського Патріархату. І тому всі рішення, які стосуються ПЦУ, вони приймаються українською церквою", - резюмував Євстратій Зоря під час спілкування з представниками ЗМІ.

Нагадаємо, що собор Філарета відновив УПЦ КП: Томосу більше немає.

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Філарет терміново звернувся до Зеленського після відновлення УПЦ КП.

"Знай.ua" також писав про те, що Філарет "вбив" Томос і вимагає повернути назад усе: що буде з церквами.