Нещодавно патріарх Філарет приголомшив своїм рішенням. Він фактично скасував Томос про автокефалію і звинуватив експрезидента України Петра Порошенка, що той використав його в особистих цілях. Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній у свою чергу заявив, що говорив Філарету про його помилкові доводи.

Про це Епіфаній розповів в інтерв'ю журналу НВ.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Очільник ПЦУ також зазначив, що він доводив патріарху Філарету, що шляху повернутися до того, що було раніше, немає. Автокефалію ПЦУ відібрати не вдасться.

Епіфаній
Епіфаній

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Але у відповідь шановний патріарх говорив, що за мною хтось стоїть. Але за мною стоїть тільки молода церква і народ. Філарет нас не чує", - описав суть конфлікту глава ПЦУ.

Митрополит Епіфаній наголосив, що позицію Філарета не підтримують в церкві. За його словами, українські православні віряни також не повернуться до УПЦ КП.

"Такої підтримки практично немає. Я кажу це, спираючись на підтримку єпископату, духовенства і віруючого українського народу", - сказав він.

За його словами, зібраний почесним патріархом Філаретом собор Київського патріархату (на момент інтерв'ю ще не відбувся - ред.) не буде легітимним і визнаним.

"А ті, хто зберуться, тільки покарають себе тим, що відійдуть від єдиної православної помісної церкви, залишаться поза її", - додав глава ПЦУ.

Філарет
Філарет

За його словами, патріарх Філарет "забажав чогось більшого". Тобто, Епіфаній натякнув, що патріарх хоче фактично тримати управління церквою у своїх руках.

Зазначимо, що нещодавно патріарх Філарет зібрав у Володимирському соборі так званий Помісний собор, аби відновити Київський патріархат і прийняв доленосне рішення. Собор Філарета відкинув Томос і відновив УПЦ КП.

Нагадаємо, глава ПЦУ митрополит Епіфаній розповів, що перед Володимиром Зеленським стоїть непроста місія.

Як повідомляв "Знай.ua", Філарет розпочав війну з "неугодними" священниками: полетіли голови.

Також "Знай.ua" писав, що Гриценко обурився рішенням скандального собору Філарета: "Путін з Кірілом аплодують".