Народне свято День Варнави відзначається 24 червня (дата за старим стилем – 11 червня). Присвячується пам'яті апостола від 70-ти Варнави (Йосипа), єпископа Медіоланського.

Історія свята

Батьківщина святого Варнави – острів Кіпр. Туди його предки переїхали з Палестини під час воєн. При народженні хлопчика назвали Йосипом. Батько з матір'ю виховували в ньому любов до Господа з ранніх років. Коли він став повнолітнім, батьки віддали його в учні до відомого рабина Гамалиїла в Єрусалимі. Разом з Йосипом там же учив слово Боже Савл – майбутній апостол Павло.

Читай Знай.ua в обновленном чате Viber! Присоединяйтесь!

Коли в Єрусалим прийшов Ісус, Йосип попросився слідувати за ним. Так він став одним із 70-ти учнів Господа і отримав нове ім'я – Варнава, яке означає «син потіхи».

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Все життя апостол проповідував у різних містах і країнах. У Медіолані (сучасний Мілан) Варнава заснував єпископський престол. Коли повернувся на батьківщину, то побудував Кіпрську православну церкву. Він продовжував поширювати вчення Христа, поки повсталі проти нього юдеї не забили 76-річного апостола камінням. Сталося це приблизно в 61–62 роках.

Традиції та обряди на Варнаву

Починаються русальні дні, в які водяні духи стають видимими. Вони веселяться і влаштовують весілля. Добре, якщо русалка вибирає в чоловіки лісовика. Якщо ж вона звертає увагу на живу людину, то заманює її в глухе місце, де лоскоче до смерті.

В День Варнави забороняється рвати траву і косити сіно. Таким чином можна принести в дім нечисть, яка в ній катається і ділить між собою жереб і ділянки: хто відправиться малою дитиною в колодязі плакати і людей лякати, хто – отрутою наповнювати траву на полях, хто – хомути і віжки в сіновалі путати. Причому вона робить це не у звичайний нічний час, а опівдні.