Патріарх Філарет заявив, що не збирається "воювати" з Православною церквою України за майно. Про це він повідомив журналістам після того, як скликав "собор", на якому прийняли рішення про відновлення Київського патріархату.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Ми воювати за майно не будемо. Сподіваємося, що єпархії з часом зрозуміють, що вони належать до чужої церкви, а їм треба належати до своєї, української церкви, незалежної. Вони будуть вирішувати самі, ми на них тиснути не будемо", - зазначив Філарет.

Він пояснив, що готовий розвивати УПЦ Київського патріархату з нуля.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось
Показати ще

"У 1992 році я був єдиним єпископом Яковом Панчуком. А в 2018 році було вже 40 єпископів і була велика церква. З малого зерна ми виростили велике дерево за 25 років. Так само і зараз у нас трохи єпископів, але є. І ось вже обрали двох, буде нас п'ять. І будемо ставити стільки, скільки потрібно", - оголосив Філарет.

Варто відзначити, що в постанові так званого собору Української православної церкви Київського патріархату" говориться, що за УПЦ КП залишаються всі кошти і майно ліквідованої церкви.

"УПЦ КП продовжує бути власником всіх засобів, усього майна (рухомого і нерухомого), придбаного за власні кошти, або переданого їй державними органами або органами місцевого самоврядування, включаючи храми, монастирі, навчальні заклади та ін Всі банківські рахунки є рахунками Київської патріархії як юридичної особи", - йдеться в тексті документа.

Крім того, в ліквідованої церкви вважають, що всі храми належать управління Київської патріархії. Проте церкви, які перейшли до ПЦУ можуть повернутися назад в УПЦ КП.

"ДО УПЦ КП продовжують належать усі єпархії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, місії, зареєстровані держорганами як релігійні організації УПЦ КП. До КП можуть належати і ті єпархіальні управління і релігійні громади, які перереєстрували свої статути на ПЦУ, але хочуть бути в складі УПЦ КП", - зазначено в документі.

Брифінг Філарета за підсумками «собору»

Владика Філарет зібрав «собор» УПЦ КП у Володимирському соборі Києва. На нього прибули лише кілька єпископів з понад 40, які до неї раніше належали. Між митрополитом ПЦУ Епіфанієм та почесним патріархом Філаретом вже довгий час триває конфлікт. Філарет не визнає ліквідацію УПЦ КП.

Geplaatst door ТСН op Donderdag 20 juni 2019

Нагадаємо, Собор Філарета відновив УПЦ КП.

Як повідомляв Знай. ua, митрополит ПЦУ пояснив, що сталося насправді.

Також Знай. ua писав, що Філарет розпочав війну з "неугодними" священиками