Синод Православної церкви України позбавив патріарха Філарета управління Київською єпархією в тому числі і контролю над місцевими храмами і монастирями. Про це сказано в прес-релізі підсумків засідання Священного Синоду і заяву заступника голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Визначити, що одноосібно скликані і проведене Філаретом збори не мало повноважень на прийняття якихось рішень. Враховуючи зазначене та берегти до уваги особливі заслуги в минулому перед УПЦ констатувати, що Філарет залишається в складі єпископату ПЦУ, однак втратив канонічні права та обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією", - зазначив Зоря.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

При цьому Філарет допомогою листа на ім'я предстоятеля ПЦУ Єпіфанія може звернутися до Священного Синоду для соборного розгляду свого майбутнього становища в ПЦУ.

Крім того, з єпископату ПЦУ виключили священнослужителів, які підтримали Філарета і відновлення Київського патріархату. Зокрема це два священнослужителі архімандрит Андрій Маруцак та ієромонах Ілля Зеленський.

"За активну участь у діях, спрямованих на обурення протистояння в церковному середовищі, свідоме спротив соборним рішенням, порушенням 34 апостольського правила участь у здійсненні рукоположення в чужій єпархії всупереч статуту митрополит Білгородський Іосаф та вікарний єпископ цієї єпархії Петро Москальов були виключені зі складу єпископату ПЦУ. Вони із сьогоднішнього дня не є архиєреями ПЦУ", - розповів Зоря.

Нагадаємо, Філарет розпочав війну з "неугодними" священиками.

Як повідомляв Знай. ua, митрополит ПЦУ пояснив, що сталося насправді.

Також Знай. ua писав, що Філарет зробив важливу заяву про "війну" з ПЦУ.