Анастасія Єва Домані відома в Україні своєю активною життєвою позицією. Транс-жінка є активісткою організації ТрансКоаліція на пострадянському просторі і, звичайно ж, підтримує ЛГБТІ-спільноту у боротьбі за свої права і свободи. Анастасія Єва сама не раз стикалася з агресією і нерозумінням з боку й випадкових перехожих, і співробітників держструктур. Їй довелося пройти нелегку процедуру отримання нових документів та медичного свідоцтва про зміну/корекцію статевої належності.

"Знай.uа" зустрів Анастасію Єву у неділю, 23 червня на КиївПрайді. Як зізналася активістка, завдяки Маршу рівності і людям, які прийшли підтримати КиївПрайд, вона відчуває зміни, що відбуваються навколо. Вона переконана, що ситуація не стоїть на місці, і українці стають більш толерантними до оточуючих.

"Учасників КиївПрайду все більше стає. Це не тільки люди, які належать до ЛГБТІ, - це все друзі, колеги, союзники, батьки приїжджають, правозахисники - всі, хто виступають за рівноправність, за те, щоб не було дискримінації", - зазначила активістка.

Анастасія Єва Домані на КиївПрайді-2019

Анастасія Єва підкреслила, що зміни в країні торкнулися і трансгендерних людей.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

"Наприклад, у нас є організації, активісти, які адвокатують зміни в законах, тому у нас стала трохи легше процедура", - додала вона.

В особистому блозі активістка завжди відверто розповідає, з чим їй доводиться стикатися щодня: від нерозуміння до відкритої гомофобії та трансфобії.

"Стикаюся і через не чітко виписану систему медичної допомоги. Наприклад, скільки трансгендерним людям спостерігатися в психіатричній лікарні і чому в клінічному протоколі з цього приводу є різночитання, чому лікарі не враховують термін проживання в соціальній ролі бажаного гендеру до моменту звернення до них, через що транс людям доводиться два роки очікувати висновку психіатра. Проблеми бувають у різних державних органах просто тому, що люди не знають - ті співробітники, які бачать трансгендерних людей перший раз - вони не знають, як з ними спілкуватися, бояться порушити свої якісь інструкції", - пояснила Домані.

Травесті-діва Монро, посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф і Анастасія Єва Домані

Анастасія Єва Домані впевнена, що КиївПрайд-2019 став для багатьох його учасників перемогою над своїми переживаннями.

"По-перше, для мене це моя маленька перемога. Перемога над страхом! Для багатьох сьогодні. Ми хочемо показати, що ми в своєму місті і в своїй країні не порушуємо ніяких законів, не влазимо ні в чий особистий простір. Ми говоримо про права людей, яких дуже багато в Україні. Понад мільйон людей. Тому, чому ми повинні бути обмежені в правах з іншими людьми в найпростіших ситуаціях. Я можу сказати, що стосується трансгендерних людей, то діагноз над нами психологічний тяжіє, і він обумовлює наші обмеження. Плюс - нам не дають збиратися: свобода мирних зборів буває порушується. Добре, що є КиївПрайд і його охороняють дуже добре - це дуже позитивно", - поділилася емоціями активістка.

КиївПрайд-2019

Вона зазначила, що на менш масових публічних акціях, де немає охорони з боку поліції, завжди є ризик бути приниженим або побитим на ґрунті гомофобії.

"Бувають заходи менш масштабні, там вже небезпечно дуже, там не так ретельно охороняється. Ми боремося, щоб це змінилося в кращу сторону. Щоб поліція могла нас охороняти і в інші дні і заходи. Наприклад, в день видимості трансгендерних людей і в день пам'яті трансгендерних людей. Ми завжди збираємося і намагаємося в Києві щось зробити, і в інших містах теж, до речі. Нас більше стало, і люди все більше цікавляться, чому ми виходимо, за які права, і вони вже менше звертають увагу на тих, хто стоїть за периметром, за охороною. Дивляться: о, бачу свого знайомого, сусідку, колегу - вона пішла, цікаво, розпитаю у неї. Так починають цікавитися, за що ми боремося", - розповіла транс-жінка.

Нагадаємо, раніше режисер Юрій Двіжон, який здійснив камінг-аут в 2018 році, поділився враженнями про КиївПрайд-2019.

Як повідомляв портал "Знай.uа", про Марш рівності в Києві висловилася і солістка групи Yuko Юлія Юріна.

Також "Знай.uа" писав, що КиївПрайд і паралельні акції протесту прокоментувала автор "Рагу.лі" Тетяна Микитенко.