Цього року випускники шкіл показали невтішні резулультати зовнішнього незележного оцінювання. І тут справа навіть не у знаннях дітей. Дуже на результати вплинула також якість тестів.

Про це розповів колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук розповів, - пише Gazeta.ua

Як пояснив експерт, різні завдання мають бути для різних груп вступників.

"Тест для осіб, які просто складають ДПА, і для майбутніх математиків і фізиків повинен відрізнятися. Іншими мають бути й завдання для людей, які вступають на філологію чи журналістику", – зазначив Лікарчук.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також експет зазначив, що цьогорічні тести застарілі та потребують удосконалення. Адже сучасну технологію проведення запроваджували ще у 2006 році. А вимоги за ці роки змінилися і дані тести вже не актуальні.

Тому в такому випадку, за словами Лікарчука, слід дозволити випускникам здавати тести кілька разів та потім обрати кращий результат.

"Необхідно відходити від тестів на паперових носіях. В епоху швидкого розвитку інформаційних технологій не є доцільним друкувати завдання і возити їх через всю Україну, витрачаючи на це мільйони гривень із державного бюджету. Така практика була нормальною 10-12 років тому, але не сьогодні", – додав експерт.

Також, на думка Лікарчука, тест не повинен містити понад 50 запитань, як це є зараз, а достатньо 10-15. Але вони мають перевірити вміння абітурієнта використовувати набуті знання у практичній діяльності.

А щоб скласти тестування, батькам доводиться звертатися за допомогою до репетиторів.

"Варто визнати, що ЗНО і справді породило репетиторство. Багато-хто в цьому вбачає трагедію, але я вважаю по-іншому. Адже без них кількість учнів, які б не пройшли поріг "не склав" був не 15, а 60 відсотків", – розповів Лікарчук.

Нагадаємо, школярам пояснили, що роботи, якщо провалили тестування.

Як повідомляв портал Знай.uа, результати проходження тестування в цьому році можна буде дізнатися онлайн.

Також портал Знай.uа писав, що у Міністерстві освіти і науки розповіли, коли вступникам потрібно подавати документи до ВНЗ.