У людей, яких в момент катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції не виповнилося 18 років на протягом усього життя зберігається підвищений ризик мати невиліковні хвороби.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Про це розповів заступник директора Інституту ендокринології та обміну речовин імені В. П. Комісаренка АМН України, доктор медичних наук Андрій Кваченюк в інтерв'ю ObozTV.

Зокрема лікар зазначив, що в людей після Чорнобильської катастрофи підвищився ризик захворіти саме на рак щитовидної залози.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як розповів фахівець, після страшної аварії на атомній електростанції відбувся дуже великий викид радіоактивного йоду. Його впливу зазнали не лише ліквідатори, але і населення тих місць України та Білорусі, де згодом пройшли радіоактивні опади. "адіоактивний йод захоплювався щитовидною залозою. Він інтенсивно впливав на цей орган, змінюючи властивості клітин, які ведуть до мутацій, в тому числі до розвитку ракових захворювань щитовидної залози", розповів лікар, підкресливши, що за фізіології дітям, підліткам і вагітним жінкам потрібно більше йоду, тому їх щитовидна залоза накопичила більше радіоактивного ізотопу.

Вітчизняні вчені разом з американськими колегами провели безліч досліджень у цьому напрямку, починаючи з 1986 року. Їхні результати підтверджують надзвичайно згубний вплив катастрофи на людей.

"Якщо без впливу Чорнобиля рак щитовидної залози у дитини — це один, два, максимум три випадки на мільйон дітей в рік, то в геометричній прогресії ми спостерігали дане захворювання", - пояснив фахівець. "Ми будемо лікувати наслідки ще не один десяток років", уклав Кваченюк.

Нагадаємо, Росію атакували кліматичні аномалії.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Києві збудують завод зі спалення сміття. Українцям загрожує справжні екологічна катастрофа.

Також Знай.ua писав про те, що в Україні скасують пільговий тариф на світло.