Група вчених спробувала пояснити події і процеси, які призвели до страшної повені в Іркутській області Росії. Так, фахівці кафедри метеорології та фізики навколоземного космічного простору географічного факультету ІДУ провели дослідження катастрофічного паводку в Приангар'ї.

На думку вчених, "провокаторами" є атмосферні аномалії і глобальні зміни клімату. Про це пише портал "Політека".

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Тісна взаємодія трьох повітряних мас: арктичної, субтропічної та вкрай рідкісного в регіоні виносу вологого повітря з Тихого океану на висотах нижньої і середньої тропосфери", — прийшли до висновку вчені.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

У підсумку, вийшло так, що максимальний рівень опадів рівень води в річках, збігся з приходом тропічного циклону сезону ураганів 2019 року. Плюс до всього, цей регіон схильний до паводків. Все в сумі призвело до небувалої катастрофи. Фахівці стверджують, що такі аномалії можуть повторитися і попереджають, що в майбутньому буде дуже складно передбачити такі процеси.

Хронологія затоплення населених пунктів Іркутської області включає не тільки спровокований сильними дощами вихід річок з берегів, але і аварії на гідротехнічних спорудах які не впоралися зі своїми функціями.

Крім того, винуватцем повені в Іркутській області називають не тільки природну аномалію, а і "людський фактор". Дамби, які захищають місто від повені були побудовані 10 років тому і за словами мера міста повинні були "рятувати від повені на 100 років". Але він помилився. На 90 років.

Нагадаємо, рослини з Чорнобиля перемогли рак: як природа долає катастрофи у зоні відчуження і рятує людей.

Як повідомляв Знай.uа археологи оніміли від несподіванки: повінь відкрила сліди стародавньої цивілізації.

Знай.uа писав, улюблений курорт українців повністю затопило.