Експерти відзначили негативний вплив клімату на український урожай в цьому році. Є ймовірність дефіциту картоплі, дорогих овочів, фруктів і ягід. Ціни можуть бути в три рази вище, ніж у 2018 році.

“Високі температури, які спостерігаються сьогодні, можуть бути катастрофічними. На що це може вплинути? Може статися нестача продовольчої картоплі”, – повідомив заступник директора по науковій роботі з питань селекції і насінництва Микола Фурдига.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Наголошується, що через елементарну нестачу повітря овоч почав загнивати. В Дніпропетровській, Вінницькій і Житомирській областях довелося взятися за лопати і відра.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, на півдні через високі температури ускладнено транспортування черешні. З цієї причини вона вдвічі дорожче, ніж у минулому році. Втім, зниження ціни все ж буде спостерігатися.

“Наступні кілька тижнів ми очікуємо зниження ціни на кісточкові. Ціни на абрикоси і персики, можливо, навіть опустяться до рівня минулого року. Але сьогодні вони дорожче, тому що тільки що з'явилися на ринку”, – розповів аналітик овочевого ринку Тетяна Гетьман.

Від аномальної погоди страждають також капуста та перець. Однак найбільше дісталося томатам – через зливи на Закарпатті ціни на помідори в три рази дорожче, ніж в минулому році.

Однак скоро на ринку з'явиться урожай з півдня, і тоді помідори подешевшають, впевнені експерти.

Нагадаємо, ціна на звичайний обід посадить українців на жорстку "літню" дієту.

Як повідомляв портал Знай.uа, з 1 липня в Україні підвищилися ціни на сигарети, відповідні зміни в податковий кодекс прийняли народні депутати.

Також портал Знай.uа писав, що восени в Україні різко подорожчають гречка і хліб.